Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Republiková rada Most-Híd bude hovoriť o voľbách do VÚC a politickej situácii

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) aj súčasná politická situácia zamestnajú dnes delegátov Republikovej rady Mosta-Híd, ktorí sa stretnú v Bratislave. Mali by odsúhlasiť kandidátov do krajských volieb a prebrať aj situáciu v koalícii.

Vládny trojlístok bol v posledných troch týždňoch v kríze po tom, ako predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu. Následne prišli odkazy cez médiá, požiadavky, pár neúspešných pokusov o stretnutie lídrov na Koaličnej rade aj úvahy šéfa SNS o tom, či zotrvať v koalícii. Danko hovoril o potrebe nastavenia vzťahov v koalícii, o personálnom refreši vo vláde, aj o tom, že o ministroch má rozhodovať politická strana, ktorá ich navrhla, a nie premiér. Most-Híd partnerov vyzýval na zodpovednosť a pripúšťal, že v danej atmosfére sa nedá poriadne pracovať. Zamýšľal sa, či má zmysel v takej situácii pokračovať vo vládnutí.

Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa v piatok (25.8.) na Koaličnej rade dohodli, že idú spolu ďalej a pripravia dodatok ku koaličnej zmluve. Chcú sa stretávať pravidelne, zrejme každý pondelok, a zhodujú sa tiež, že k ich vláde neexistuje alternatíva. Personálne otázky vraj neriešili, hoci SNS ešte nedávno naznačovala, že po odchode ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) by mal odísť aj minister práce Ján Richter (Smer-SD). Danko skonštatoval, že žiadny minister nestojí za to, aby túto vládu položil a že akékoľvek personálne otázky nemôžu ovplyvňovať súhru Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Most-Híd rozhodol o kandidátoch na predsedov VÚC, potvrdil podporu Luntera

Most-Híd postaví v krajských voľbách zatiaľ jediného samostatného kandidáta. Za predsedu Trnavského samosprávneho kraja bude kandidovať Konrád Rigó – súčasný štátny tajomník ministerstva kultúry. V Banskobystrickom kraji zasa Most-Híd napodobní Smer—SD a podporí nezávislého kandidáta Jána Luntera. O nomináciách kandidátov strany vo voľbách do VÚC rokovala dnes Republiková rada strany Most-Híd.

„V prípade Banskobystrického kraja sme už predtým deklarovali, že podporíme takého kandidáta, ktorý bude mať najväčšiu šancu poraziť súčasného predsedu Mariana Kotlebu (ĽSNS),“ pripomenul predseda strany Béla Bugár na tlačovej konferencii po rokovaní Republikovej rady.

V Nitrianskom kraji bude mať podporu Mosta Milan Belica, v Trenčianskom kraji Jaroslav Baška a v Košickom kraji Karol Pataky. „V prípade Bratislavského a Prešovského kraja sa ešte vedie diskusia, v Žilinskom kraji sme sa rozhodli nepodporiť žiadneho kandidáta,“ uviedol Bugár. V Bratislavskom kraji pôjde strana do volieb v širokej koalícii, ktorú tvoria Smer-SD, SDKÚ-DS, SKOK - Európski liberálni demokrati, Strana zelených, Starostovia a nezávislí kandidáti. Najviac kandidátov na poslancov VÚC má Most-Híd v Košickom kraji (42).

Viac o téme: Most-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu