Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Plavčan neurobil ani jednu z vecí, ktoré podľa liberálov mal: Pred novinármi zavádzal

Ľubomír Galko a Branislav Gröhling Zobraziť galériu (4)
Ľubomír Galko a Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vyzvať firmy, ktoré sa dostali k peniazom z eurofondov, aby odstúpili od zmlúv, odvolanie generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry, ktorá zabezpečuje proces implementácie pomoci z európskych štrukturálnych a investičných fondov EÚ Rastislava Belianskeho a následné odstúpenie z funkcie ministra školstva. Tieto kroky dnes očakával poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling, ktorý to povedal na tlačovej besede po tom, čo pred novinármi vystúpil minister školstva Peter Plavčan ku kauze rozdeľovania eurofondov.

Ako dnes povedal Gröhling, Plavčanovo vystúpenie bolo vrcholom jeho alibizmu. Podľa liberála šéf rezortu školstva na tlačovej besede zavádzal v niekoľkých prípadoch. Podľa neho nebolo možné technicky zastaviť obe výzvy. „Ešte žiadne nezastavil," povedal. Gröhling nesúhlasí ani s tvrdením, že firmám, ktoré vyhrali, neodišlo jediné euro. „Podpísaných je viac ako 50 zmlúv. Keď boli zverejnené v Centrálnom registri zmlúv, firmám vzniká právo na čerpanie eurofondov. Tieto firmy si hneď mohli urobiť verejné obstarávanie, čím im vzniká nárok na čerpanie eurofondov. Tvrdiť, že neodišlo žiadne euro je absolútne zavádzanie," uviedol. Ministerstvo školstva bude preverovať samé seba.

Sas tlačovka

Podľa poslanca za SaS jednotlivé projekty nebudú preplatené a budú stopercentné korekcie, na ktoré peniaze pôjdu z rozpočtu ministerstva školstva. „Minister oberá žiakov, školy, učiteľov o peniaze, lebo 40 miliónov eur bude musieť dať firmám, ktorých projekty ich dostali," dodal. Dôkazom toho, že celá kauza je "na pleciach ministra školstva", je podľa Gröhlinga to, že za jeden mesiac dokázali zrealizovať celý proces výziev. „K prvému máju 2016 minister Plavčan menoval generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry pána Belianskeho.18. mája agentúra zrušila prvú výzvu, ktorá bola ešte za exministra Juraja Draxlera a 31. mája agentúra nanovo vypísala obidve výzvy," uviedol.

Podľa liberálov dnešné vyhlásenia Plavčana sú iba "zásterka pre verejnosť, aby mala dojem, že sa niečo deje". Gröhling pripomenul, že tento piatok odovzdajú podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Podpredseda SaS Ľubomír Galko povedal, že Plavčan dnes neodpovedal na dôležité otázky, napríklad prečo boli vo výbere úspešné aj firmy, ktoré majú nulové obraty. „Dôvody na jeho odvolanie stále pretrvávajú. Odvolávanie bude testom koalície. Najlepším riešením tohto stavu sú podľa SaS predčasné voľby," dodal Galko.

Ľubomír Galko a Natália
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerstvo školstva zruší výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu. Minister školstva Peter Plavčan to povedal na dnešnej tlačovej besede v súvislosti s čerpaním eurofondov na výskum. Opatrenie oznámil na základe dohody s univerzitami, Slovenskou akadémiou vied a Klubom 500. Novú výzvu podľa neho vypíšu v najbližšom čase. Plavčan tiež dodal, že partneri sa dohodli na verejnej odbornej prezentácii zazmluvnených projektov v rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier počas septembra. Plavčan tiež zruší aktuálnu databázu odborných hodnotiteľov projektov. Vyhlási tak novú výzvu na hodnotiteľov v septembri. Jej súčasťou budú aj požiadavky na odbornú kvalifikáciu a skúsenosti hodnotiteľa. Súčasne upravia aj systém hodnotenia projektov.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Plavčan dnes uviedol, že celá téma čerpania eurofondov na podporu výskumu sa podľa neho spolitizovala. Zdôraznil pritom, že doteraz žiadny z projektov vo výzvach nedostal ani jedno euro. Minister zdôraznil, že zastavil výzvu na podporu dlhodobého strategického výskumu ako aj výzvu na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier. Všetko podľa neho je zastavené tak, aby to mohli prehodnotiť. K prvej výzve na podporu priemyselných centier sa vyjadrí Najvyšší kontrolný úrad. Plavčan tiež požiadal o preverenie výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu Európsku komisiu. V rámci prvej výzvy sú už zazmluvnené projekty. Predkladatelia týchto projektov teraz vo verejnej prezentácii budú musieť preukázať, aký majú zámer a či naozaj dokážu splniť ciele.

Viac o téme: EurofondyLiberáliSaSĽubomír GalkoPeter PlavčanBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu