Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko dnes v Bruseli podalo oficiálnu prihlášku o sídlo agentúry EMA, vyhlásil Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Slovenská vláda dnes v Bruseli podala oficiálnu žiadosť o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Uviedol to slovenský premiér Robert Fico po rokovaní s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli.

Fico na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom eurokomisie pripomenul, že dnešné rokovania zamerané na dvojakú kvalitu potravín využil aj na oficiálne podanie žiadosti Slovenskej republiky o presídlenie EMA na Slovensko. Táto prestížna agentúra s vyše 900 vysoko kvalifikovanými zamestnancami, podobne ako aj Európska banková agentúra (EBA), sa po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ bude musieť vysťahovať z Londýna a presídliť do inej členskej krajiny Únie.

"Povedal som, že máme záujem o premiestnenie liekovej agentúry z Londýna na Slovensko. Podali sme kvalifikovanú prihlášku, ale budeme rešpektovať výsledok tejto férovej súťaže, pretože podmienky, ktoré boli nastavené sú férové," povedal Fico. Všetky členské krajiny EÚ, ktoré majú záujem o získanie sídla agentúr EMA a EBA, musia do 31. júla podať oficiálnu žiadosť Európskej komisii.

O sídlach agentúr rozhodnú ministri členských štátov na základe bodovacieho hlasovania v novembri tohto roku. "Verím, že ak to získa nejaká iná krajina, tak preto, lebo ponúkla lepšie podmienky ako v danej situácii mohlo ponúknuť Slovensko," konštatoval slovenský premiér. 

Viac o téme: Robert FicoEMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu