Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Komédia na tlačovke: VIDEO Juncker úplne odrovnal Fica, počas prejavu mu zazvonil telefón

Robert Fico musel na tlačovke počkať Zobraziť galériu (4)
Robert Fico musel na tlačovke počkať (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA/BRUSEL - Jean-Claude Juncker sa na tlačovke postaral o riadnu komédiu. Na spoločnej tlačovej konferencii s premiér Robertom Ficom začal predsedovi Európskej komisie zvoniť vo vrecku telefón. Fica odrovnal vtipným komentárom, premiér si na svoj prejav musel počkať.

Po Junckerovom prejave sa k slovu prihlásil premiér Robert Fico, no musel si naň počkať. Junckerovi začal zvoniť vo vrecku telefón. "Prepáčte, to je moja manželka," ospravedlnil sa Juncker. Ako sa neskôr ukázalo, volal niekto iný. "Tak nie, to bola pani Merkelová," dodal Juncker, na čo prítomní spustili rehot.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj podpredseda EK Maroš Šefčovič. Témou bola dvojitá kvalita potravín v krajinách Európskej únie a na Slovensku. S Junckerom hovorili aj o ďalších európskych témach, napríklad o pripravovanej smernici o vysielaných pracovníkoch, ale aj o všeobecných otázkach spojených s budúcnosťou EÚ. 

EK plne rešpektuje problém dvojakej kvality

Zaviazali sa, že tejto téme budú venovať veľkú pozornosť. Po dnešnom stretnutí s Junckerom v Bruseli to vyzdvihol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Rokovaniami v mene Vyšehradskej štvorky (V4) ho minulý týždeň poverili predsedovia vlád Maďarska, ČR a Poľska.

"Vítam, že komisia je pripravená v septembri vydať špeciálne usmernenie, pokiaľ ide o existujúcu európsku legislatívu, kde sa podstatne viac sústredíme na možnosti, ktoré platná európska legislatíva má. Najmä pokiaľ ide o kvalitu, bezpečnosť potravín, rovnaké označovanie. Musí skončiť táto prax, ktorú principiálne odmietame," vyhlásil dnes Fico.

Komédia na tlačovke: VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

Podľa Fica nie je jeho úlohou hovoriť, čo presne má komisia v tejto oblasti robiť, či prijímať novú legislatívu, alebo pracovať s tou existujúcou. "V tomto prípade je mi úplne jedno, či je mačka čierna alebo biela, dôležité je, aby chytala myši. Predseda EK uznal, že je to vážny problém a očakávam, že komisia príde s návrhmi, ktoré budú efektívne. Je mi jedno, či to je nová legislatíva, zmena legislatívy, nejaké odporúčanie. Len s tým musíme pohnúť dopredu," zdôraznil slovenský premiér.

Rozdielna kvalita produktov v EÚ je totiž podľa neho aj vážny politický problém. "Bol by som nerád, keby tento politický problém opäť niekto zneužil na politickú kampaň. Som za to, aby sme ho riešili štandardnou cestou," konštatoval. Naďalej podľa neho platí, že ak by napriek spoločným krokom komisie a národných inštitúcií podobné praktiky výrobcov pokračovali, je za SR pripravený urobiť "pozitívne diskriminačné opatrenia". "Ale tam teraz nie sme. Chceme s komisiou tento problém vyriešiť," upozornil.

Sme radi, že Slovensko chce byť v jadre európskej integrácie 

"Som rád, že Fico zdôrazňuje, že chce byť v užšom jadre Únie. To je presne to, čo chceme," uviedol Juncker. Šéf EK nemá rád ideu, že občania takzvaných nových členských krajín by mohli byť občanmi druhej kategórie, čo Slováci určite nechcú. "Slovensko je v srdci Európy a viacrýchlostná Európa nie je možnosť, ktorú Slovensko akceptuje, a ani my ju nechceme. Chceme spoločne konať ako dvadsaťsedmička a chceme mať Slovensko po našom boku," uviedol Juncker.

Komédia na tlačovke: VIDEO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Úrad vlády SR)

Predseda EK ďalej uviedol, že požiadal Fica, aby so svojimi kolegami z V4 zorganizovali minisummit spolu s eurokomisiou, kde sa prediskutujú aj otázky týkajúce sa migrácie, kvót pre utečencov, ktorými sa zaoberá aj Súdny dvor EÚ, a ďalšie dôležité celoeurópske záležitosti. Zároveň pripomenul, že si cení skutočnosť, že Fico je prvým premiérom z V4, ktorý žiada EK o viac kompetencií v otázke dvojakej kvality potravín.

Premiér SR zopakoval, že formát rokovaní všetkých 28 alebo 27 lídrov EÚ nie je dostatočný na hlbšie diskusie. Pripomenul stretnutie V4 s francúzskym prezidentom a rakúskym kancelárom a vyjadril nádej, že podobne úspešné bude aj stretnutie s eurokomisiou, ktoré sa uskutoční až po 13. septembri, keď Juncker na pôde Európskeho parlamentu predstaví svoju správu o stave EÚ. "Bude to stretnutie, ktoré veľmi veľa vecí objasní a posunie dopredu. S radosťou túto informáciu poskytnem kolegom vo V4 a za seba s radosťou túto možnosť prijímam," uviedol Fico.

Viac o téme: Robert FicoJean-Claude JunckerEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu