Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Finanční žraloci z J&T sa pobijú o európsky biznis: Slovensko chce usídliť vedcov svetového centra

Ilustračné foto - Tomáš Drucker, minister zdravotníctva Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto - Tomáš Drucker, minister zdravotníctva (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Slovensko je v hre o svetovú vedeckú agentúru. V boji o špičkových vedcov je so Slovenskom ešte ďalších 18 krajín. Pozrite si, čo všetko naša krajina ponúka. Zaujímavosťou je fakt, že ak by Slovensko uspelo, radovať sa môže aj finančná skupina J&T.

Najsilnejší argument

Podľa ministerstva zdravotníctva, ktoré má na starosti agendu tejto agentúry, by bol jej presun na Slovensko prínosom. A to v oblasti pracovných príležitostí či lepších príležitostí pre univerzity a výskumníkov. Slovensko je jednou z piatich krajín, v ktorej sa nenachádza žiadna európska agentúra a spomedzi týchto štátov sme hodnotení ako ekonomicky najsilnejšia krajina s výhodnou a bezpečnou geografickou polohou. Práve toto by mal byť náš najsilnejší argument.

Finanční žraloci z J&T
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/archív)

Ušetríme a je tu bezpečne

V súčasnosti je EMA vo Veľkej Británii, z ktorej kvôli brexitu bude musieť odísť. Oproti Britom má Slovensko nižšie prevádzkové náklady, ale aj zamestnanecké náklady. „Veľkou výhodou je aj to, že Slovensko je pokojná a bezpečná krajina, ktorá poskytuje vysokú kvalitu a úroveň života s prijateľnými životnými nákladmi. Slovensko má zároveň potenciál na príjemné prostredie na život aj vďaka prírodným či kultúrno-historickým pamiatkam, z ktorých viaceré sú súčasťou prestížneho zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Budova EMA sídliaca v Londýne
Zobraziť galériu (7)
Budova EMA sídliaca v Londýne  (Zdroj: SITA/archív)

Na medzinárodnej úrovni už prebehli rokovania s cieľom propagácie Slovenska. S kritériami by nemal byť problém. „Je dôležité zdôrazniť, že všetky kritériá zo strany Európskej komisie, ktoré boli nastavené nadštandardne vysoko, Slovenská republika splnila, čo jednoznačne deklarovala aj vo svojej oficiálnej ponuke.“ Tu sa môžete o agentúre EMA dočítať viac.

Finanční žraloci z J&T
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/archív)

Budova J&T

Zároveň pre Topky ministerstvo prezradilo, kde by agentúra sídlila. Má ísť o budovu patriacu developerovi zo známej finančnej skupiny z J&T. Vhodná budova musí spĺňať prísne technické požiadavky definované Európskou komisiou, musí byť k dispozícii v prvom kvartáli 2019 a v neposlednom rade musí byť aj voľná k dispozícii. „Po zohľadnení všetkých týchto kritérií identifikovala medzirezortná koordinačná skupina ako vhodný priestor kancelársku budovu v procese výstavby na bratislavskej Patrónke,“ tvrdí Druckerov rezort.

Stavba budovy na Patrónke by sa mala stihnúť
Zobraziť galériu (7)
Stavba budovy na Patrónke by sa mala stihnúť  (Zdroj: TASR)

Veľký prínos

Na záver ministerstvo dodáva, že umiestnenie agentúry by bolo pre Slovensko jednoznačný prínos. „Európsku liekovú agentúru považujeme za inštitúciu, ktorá zohráva dôležitú úlohu v podpore moderných a inovatívnych liekov a veríme, že Slovensko by dokázalo úspešne pokračovať v dynamickom rozvoji liekovej politiky Európskej liekovej agentúry.“

Finanční žraloci z J&T
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: J&TEMAEurópska lieková agentúraAgentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu