Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister prehovoril o druhej svetovej vojne: Zdá sa, že ľudstvo sa dostatočne nepoučilo

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

MURÁŇ – Zdá sa, že ľudstvo sa dostatočne nepoučilo z miliónov obetí druhej svetovej vojny, ktorá bola najkrvavejším konfliktom v dejinách. Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS) počas dnešného spomienkového podujatia Pochod vďaky, ktoré sa konalo na Veľkej lúke v Národnom parku Muránska planina nad obcou Muráň v Revúckom okrese.

„V zdravej spoločnosti nemajú priestor xenofóbne nálady a potláčanie ľudských práv. Mali by sme určite spozornieť, pretože extrémizmus a terorizmus začali v našej spoločnosti rozťahovať svoje dlhé chápadlá,“ upozornil Gajdoš, podľa ktorého treba tieto tendencie zastaviť ešte v zárodku. „Je otázne, či si ľudia vôbec uvedomujú ich veľké nebezpečenstvo. Niekedy sa totiž zdá, ako keby naša spoločnosť zabudla na to, že mier, sloboda a demokracia nie sú niečím, o čo nás nikto nemôže pripraviť a nie sú samozrejmosťou,“ dodal s tým, že za dôležité považuje šíriť osvetu predovšetkým medzi mladými ľuďmi.

Ako pokračoval zástupca pridelenca obrany pri Veľvyslanectve Ruskej federácie v SR Jevgenij Karpuchov, takéto podujatia prispievajú k tomu, aby si dnešná mladá generácia vážila hodnoty, pre ktoré ľudia obetovali svoje životy. „Spomienka na tieto udalosti je názorným dôkazom ceny, ktorú naše národy museli zaplatiť, za strašné zverstvá fašistov,“ podotkol s tým, že druhá svetová vojna je našou spoločnou tragédiou a bolesťou. „Víťazstvo v nej je však našou spoločnou pýchou,“ zdôraznil.

Podľa slov Júliusa Buchtu, predsedu Okresnej organizácie Slovenskej národnej strany v okrese Revúca, ktorá podujatie organizovala spolu so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, sú tieto akcie dôležité, aby sa neskresľovala pravda a aby sa informácie šírili ďalej tak, ako ich napísala história. „Som rád, že prišlo veľa ľudí. Keď sme začali túto slávnosť organizovať, bolo nás len zopár. Každým rokom však ľudia pribúdajú a dnes tu bolo približne 250 až 300 účastníkov,“ uzavrel.

Viac o téme: SNSPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu