Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda ohlásila nový program armády: Cvičenia NATO proti ruskej agresii a zahraničný výcvik

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci budú v Pobaltských krajinách pôsobiť aj v budúcom roku. A to v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) Severoatlantickej aliancie (NATO) v tomto regióne. Vyslanie vojakov dnes schválila vláda. Slovensko v súčasnosti pôsobí v regióne v rámci výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4). V Lotyšsku sa od apríla do júna nachádza 149 slovenských vojakov.

V rámci predsunutej prítomnosti chce ministerstvo obrany poslať do regiónu jednu mechanizovanú rotu, t. j. do 152 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OSSR). Pôsobiť tu budú jeden rok. Príspevok sa bude skladať z dvoch styčných dôstojníkov, samotnej mechanizovanej roty v počte do 118 vojakov, z čaty opráv a prevádzky v počte do 16 vojakov, piatich zdravotníkov a 11 vojakov v rámci velenia. „Nasadenie príspevku Slovenskej republiky sa v prípade styčných dôstojníkov navrhuje v priebehu roka 2017. Nasadenie ďalších častí príspevku sa navrhuje od júna 2018 v trvaní dvoch šesťmesačných rotácií,“ uvádza ministerstvo obrany. Slovenský vojaci by mali prioritne smerovať opäť do Lotyšska a pôsobiť v sektore, ktorému velí Kanada. Celkový odhad nákladov je 7.720.000 eur bez zahrnutia dodatočných mzdových nákladov.

Hlavným nositeľom zmien aliančnej obrany a politiky odstrašenia je Akčný plán pripravenosti (RAP) schválený na summite NATO vo Walese v roku 2014. Jeho cieľom bolo zaistiť pripravenosť NATO reagovať rýchlo a účinne na nové bezpečnostné hrozby z východu, ako aj z juhu. Ide o najvýznamnejšie posilnenie kolektívnej obrany NATO od konca studenej vojny. Na základe RAP bola následne počas summitu NATO vo Varšave v júli 2016 schválená posilnená zostava obrany a odstrašenia. Spojenci prijali balík opatrení na posilnenie kolektívnej obrany, predovšetkým na vonkajšej hranici NATO na jej východnom krídle.

Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo práve schválenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku rozmiestnením jednej mnohopráporovej skupiny v každom z uvedených členských štátov. Každú z týchto práporových skupín vedie jedna tzv. rámcová krajina. Kontingent NATO v Poľsku pôsobí pod americkým velením, v Estónsku pod britským, v Lotyšsku pod kanadským a v Litve pod nemeckým. Viaceré členské štáty už na summite vo Varšave ohlásili svoje konkrétne príspevky do jednotlivých práporových skupín, pričom ohlásenie príspevku sa očakáva od všetkých členských krajín NATO.

Špecialisti pôjdu školiť na východ

Slovensko pošle do Iraku svojich špecialistov, ktorí budú cvičiť príslušníkov tamojšej armády. Pôjde o výcvik v oblasti odmínovania, údržby pozemnej techniky či špeciálnych operácií. Vyslanie vojakov dnes schválila vláda. Do regiónu by malo odísť v štvrtom štvrťroku do 47 slovenských vojakov.

Príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí budú mať na starosti výcvik odmínovania, budú školiť operátorov a inštruktorov irackých ozbrojených síl, a vydávať oprávnenia na používanie odmínovacieho kompletu BOŽENA 4. Výcvikový tím na školenie špecialistov údržby a opráv pozemnej techniky budú cvičiť príslušníkov irackých ozbrojených síl na vykonávanie údržby a bežných vojskových opráv techniky sovietskej výroby T-72 a podvozkov BVP.

Slovenskí vojenskí policajti zas budú cvičiť príslušníkov irackej federálnej a lokálnej polície a slovenskí vojaci pre špeciálne operácie budú vykonávať vojenskú asistenciu pri výcviku príslušníkov irackých špeciálnych síl v požadovaných zručnostiach do stupňa prápor. Súčasťou príspevku budú aj vojaci, ktorí budú mať na starosti podporu.

Dostanú nové vozidlá

Vojaci by mali mať k dispozícii nové obrnené vozidlá. Vláda dnes odsúhlasila materiáli ministerstva obrany o zabezpečení bojových obrnených vozidiel 8x8 a bojových obrnených vozidiel a viacúčelových taktických vozidlo 4x4. Spolu by malo ísť do roku 2029 o 485 vozidiel a celkové náklady na tieto projekty rezort odhaduje na približne 1,2 mld. eur.

Minister obrany Peter Gajdoš na tlačovej besede zdôraznil, že ide o jeden z najdôležitejších dokumentov pre ozbrojené sily od roku 1993. "Pôjde o modernizáciu pozemných síl, v minulosti sme sa sústredili viac na vzdušné sily. Modernizácia musí byť v rovnováhe, zásadnú obmenu potrebuje aj technika pozemných síl," uviedol a na vysvetlenie dodal, že súčasným bojovým vozidlám pechoty sa končí životnosť. Ministerstvo záujem o toto prezbrojenie avizovalo už v Bielej knihe o obrane SR, ktorú schválila vláda minulý rok v septembri. Analytik Jaroslav Naď označil tento projekt za veľmi ambiciózny. Odráža podľa neho ale reálnu potrebu modernizácie pozemných síl, ktorá bola dlhodobo zanedbávaná.

Vláda zaviazala ministerstvo do konca roka predložiť na rokovanie návrh realizácie dodávok. Je záujem, aby pri projekte boli využité kapacity slovenského obranného priemyslu. Minister obrany ubezpečil, že má záujem na maximálne transparentom výberovom procese, ktorý bude v súlade s platnou legislatívou. V materiáli sa vysvetľuje, že ministerstvo obrany bude všetky možnosti obstarania analyzovať a na základe záverov ich vyhodnotenia stanoví najvýhodnejší spôsob obstarania. "Jedným z rozhodujúcich kritérií bude efektívne zapojenie slovenského obranného priemyslu," zdôrazňuje sa v materiáli.

Viac o téme: ArmádaMinisterstvo obranyPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu