Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhodnutím Matoviča nechodiť do pléna sa bude zaoberať výbor

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozhodnutím lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča nechodiť na protest proti krokom šéfa parlamentu Andreja Danka (SNS) na schôdze pléna, sa bude zaoberať Mandátový a imunitný výbor NR SR. Pre TASR to potvrdil jeho predseda Richard Raši (Smer-SD).

Matovič poslal vopred ospravedlnenie za neúčasť na všetkých rokovacích dňoch májovej aj júnovej schôdze. "Môj osobný postoj je, že človek, ktorý má nejaký pracovný pomer s inštitúciou, nemôže nechodiť do práce. Poslanci prisahajú na Ústavu SR, kedy sľúbia na svoju česť a svedomie vernosť SR, že svoje povinnosti budú plniť v záujme jej občanov, že budú dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," povedal Raši, podľa ktorého Matovič tým, že do práce chodiť nebude, porušuje vlastný sľub.

O povinnosti poslancov chodiť do parlamentu hovorí aj Rokovací poriadok NR SR, kde je napísané, že poslanec je povinný zúčastňovať sa na schôdzach parlamentu a výborov, do ktorých bol zvolený. "Tým, že nechodí, uplatňuje sa na neho paragraf, podľa ktorého ak poslanec závažným spôsobom porušil poslanecký sľub, vtedy je najvyššou sankciou návrh pléna, aby sa vzdal mandátu," vysvetlil Raši. Poslanec takýto návrh môže, ale aj nemusí akceptovať.

Ospravedlnenia za máj bude Danko posudzovať začiatkom júna. Ak Matoviča neospravedlní, Raši zvolá výbor. "Jeho výsledkom by malo byť, že navrhneme Národnej rade SR, aby Matoviča vyzvala na vzdanie sa mandátu," avizoval Raši.

To, že Matovič príde pre absencie o plat a paušálne náhrady je podľa Rašiho len jedna stránka veci. Naďalej mu totiž budú patriť ostatné výsady, ako peniaze na asistentov a kanceláriu, parkovacie miesto v poslaneckej garáži či nárok na ubytovňu, čo dokopy Raši odhaduje na 2580 eur mesačne. "Nie je to teda tak, že nechodím do práce ani nikto so mnou nemá náklady," dodal predseda výboru.

Matovič reagoval tým, že článok 32 Ústavy SR dáva možnosť postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd. "Môj bojkot zasadnutí parlamentu je práve takýmto odporom voči diktátorským a šikanóznym praktikám predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý neváhal klesnúť až k čítaniu a cenzurovaniu listov od mojich voličov," vysvetlil líder OĽaNO-NOVA.

Argumentuje aj tým, že od volieb po dnešný deň predložil 82 návrhov zákonov, čo je ďaleko najviac zo všetkých 150 poslancov parlamentu. "Richard Raši predložil až jeden. Ak mňa ide takýto parlamentný flákač, ktorý neváha za svoje ničnerobenie brať ešte aj dva platy, moralizovať, môžem povedať len to, že mi to je trápne aj za neho. Inak povedané, Raši bude musieť byť v parlamente ešte 82 rokov, aby stihol urobiť to, čo som ja urobil za rok od volieb," odkázal.

Podľa Matoviča myslieť si, že poslanecká práca je len odsedieť si to v rokovačke a stláčať podľa palčeka svojho šéfa gombíčky, je veľmi naivné a hlúpe. "Naďalej si robím tú podstatnú časť mojej poslaneckej práce - stretávam sa s ľuďmi, počúvam ich problémy, analyzujem ich, navrhujem riešenia, vypracúvam návrhy zákonov a predkladám ich na rokovanie parlamentu. Len finále s hlasovaním nechávam na mojich kolegov," vysvetlil.

Matovič vie, že príde o plat aj paušálne náhrady. "K asistentom len toľko, že kým moji asistenti nevedia čo skôr od roboty, priemerný smerácky asistent nerobí nič a polovičku zo svojej mzdy vracia svojmu poslancovi. V ubytovni nebývam a keď mi chcú začať účtovať parkovné za občasné parkovanie v garáži, nech si poslúžia," dodal.

Už v júni by sa však malo rozhodovať aj o návrhu odobrať Matovičovi mandát. Ide o jeho previnenie, keď si dvakrát zabudol pozastaviť živnosť. Zákon poslancom podnikať nedovoľuje a za dvojnásobné porušenie môže prísť až strata kresla v parlamente. Matovič sa obhajuje tým, že reálne vôbec nepodnikal, len sa mu po troch rokoch administratívne automaticky obnovila živnosť.

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu