Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci rozhodli: Mizík a Mazurek zaplatia za hanlivé výroky tisíc eur

Peter Krupa a Milan Mazurek
Peter Krupa a Milan Mazurek (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Poslanci ĽSNS zneužívajú výrokovú imunitu a treba ju obmedziť. Povedal to dnes v pléne NR SR predseda imunitného mandátového výboru Richard Raši (Smer-SD). Poslanci v pléne rokovali o návrhu výboru udeliť kotlebovcom pokutu. Poslanci pokutu schválili.

Podľa poslanca za ĽSNS Rastislava Schlosára výroky poslancov nie sú trestné, nehovoria o moslimoch ako o skupine osôb, ale o islame ako o náboženstve. „Svojimi výrokmi neporušili žiadny zákon. Otvorene si dovolili kritizovať to, čo je dnes nedotknuteľné. Nie je dôvod na to, aby sme ich potrestali. Celé toto absurdné konanie sa začalo, lebo Andrej Danko sa cítil dotknutý ich výrokmi," dodal Schlosár.

Podnet na poslancov podal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podľa ktorého sa poslanci výrokmi vysmievajú zo židovského národa. Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa za svoje výroky v pléne neospravedlnili. Priestor na ospravedlnenie využili tak, že ospravedlnenie adresovali predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Milan Mazurek sa hlasným krikom ospravedlnil Dankovi, ktorého označil za „radikálneho zástancu islamu“.

"Mali možnosť sa ospravedlniť, ktorú na základe rozhodnutia výboru výbor neakceptoval a ich vystúpenia považoval za opätovné zneužitie mandátu poslanca Národnej rady," uviedol predseda výboru Richard Raši (Smer-SD). Pokuta by sa mala poslancom stiahnuť priamo z platu. Podľa Rašiho jediným riešením toho, aby sa takéto výroky v pléne neopakovali, je obmedzenie výrokovej imunity na pôde parlamentu na výroky, ktoré sú xenofóbne alebo rasistické. Tým pádom by boli takéto výroky trestným činom. Vo veci úpravy zákona už bola podľa Rašiho oslovená ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Vo februári ten istý výbor rozhodol o udelení pokuty pre poslancov Mazureka a Mizíka v maximálnej výške, teda 1 000 eur, za výroky, ktoré predniesli na 10. schôdzi NR SR. Ako po rokovaní výboru uviedol Raši, poslanci Mazurek a Mizík sa mali možnosť ospravedlniť. „Ich vystúpenia výbor ako ospravedlnenie neakceptoval a ich vystúpenia považoval za opätovné zneužitie mandátu poslanca NR SR, pretože v nich zaútočili na tých, ktorí majú iný názor. Povytrhávali z kontextu všetko negatívne, čo sa dá spojiť s každým náboženstvom,“ upozornil. Pokutu môže podľa Rašiho výbor dávať donekonečna, ale aj udelenie priestoru na ospravedlnenie vedie len k tomu, že svoje myšlienky šíria ďalej.

"Na Slovensku neexistuje skutočná demokracia, dovolené je hovoriť len to, čo vyhovuje vláde a jej mecenášom. Je to dôkazom toho, že demokracia na Slovensku platí len pre úzku skupinu ľudí," povedal Rastislav Schlosár, ktorý sa ako člen mandátovo-imunitného výboru zastal svojich kolegov. Podľa neho neporušili zákon a nemajú byť potrestaní.

Mazurek a Mizík vlani v pléne okrem iného vyhlásili, že islam je "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Mandátový výbor im najskôr odporučil ospravedlniť sa v rokovacej sále. Priestor dostali, v pléne vystúpili, ale neospravedlnili sa.

Viac o téme: Marián KotlebaĽudová strana Naše SlovenskoMilan MazurekStanislav Mizík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu