Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Televízne diskusie sa poriadne zvrhli: Fico školil moderátora, trestné oznámenie na kotlebovca

Koaliční lídri v relácii V politike. Zobraziť galériu (4)
Koaliční lídri v relácii V politike. (Zdroj: TA3)

BRATISLAVA - Nedeľné poludnie na televíznych obrazovkách patrí politickým diskusiám. Od volieb ubehol rok, a tak do relácií TA3 aj RTVS pozvali predstaviteľov všetkých parlamentných strán. Ich priebeh však nebol práve taký, aký by si diváci predstavovali. Napriek tomu, že premiér Robert Fico nemal za stolom žiadneho opozičného súpera, vyzeral, že by si otázky najradšej kládol sám, lebo tie moderátorove ho rozčuľovali. Milan Uhrík z ĽSNS sa zase zviditeľnil niektorými vyjadreniami, v ktorých napríklad označil používanie nacistických symbolov kotlebovcami za náhodu.

Nové odhalenie v kauze zakódovaného hajlovania! Toto už nie je náhoda, Kotleba a nacizmus

Bez národniarov a zástupcu Mostu-Híd

V relácii verejnoprávnej televízie O 5 minút 12, sa predstavili podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž, poslankyňa OĽaNO- NOVA Veronika Remišová, podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak, podpredseda SaS Ľubomír Galko a Milan Uhrík z ĽSNS. Práve prítomnosť posledného spomenutého mala byť dôvod, prečo sa do diskusie nedostavil Gábor Gál z Mostu-Híd. Podľa moderátora Martina Strižinca národniari na pozvanie nezareagovali, zástupca strany Bélu Bugára neprišiel, lebo v diskusii bol aj predstaviteľ ĽSNS, teda politického subjektu, "ktorý popiera základné demokratické princípy".

Televízne diskusie sa poriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Výroky Milana Uhríka z ĽSNS

Podpredseda ĽSNS Milan Uhrík sa dostal pod paľbu Ľubomíra Galka, ktorý sa ho pýtal, ako je to možné, že šéf strany Marian Kotleba je zároveň banskobystrickým županom aj poslancom Národnej rady, keď pred voľbami takéto sedenie na dvoch stoličkách kritizovali. "Dva mandáty europoslanca Maňku, ktorý bol zároveň poslancom v Bruseli a županom v Banskej Bystrici, sami uznáte, že to už je silná káva. Naopak myslíme si, že za istých okolností je dobré, aby boli župani v Národnej rade, pretože tak to býva aj v niektorých iných demokraciách...," odpovedal mu Uhrík.

Po tom, čo Galko prečítal niekoľko výrokov Uhríkových súkmeňovcov z ĽSNS, ktoré sa objavili na internete: "Zabite toho negra, nemá tu čo hľadať...", "Musíme zabezpečiť existenciu našej rasy a bielych detí... (pôvodným autorom vety je americký rasista David Lane - pozn. red.).", požadoval od poslanca, aby sa vyjadril, či je to oficiálna línia strany. Po veľkom nátlaku sa Uhrík predsa len vyslovil, že sa od nich dištancujú a dodal: "Aj keď jeden sa mi tam páčil, musíme chrániť budúcnosť bielych detí, na tom nevidím nič zlé. Nech ma máte za rasistu všetci, ale ja si myslím, že mali by sme chrániť budúcnosť bielych detí a nielen tých iných."

Televízne diskusie sa poriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Na margo výročia prvého transportu zo Slovenska do Osvienčimu Uhrík povedal: "Ja sa k tomu neviem vyjadriť, pretože rešpektujem, že si pripomíname výročie nejakých transportov, ale ja som vtedy nežil, nepamätám si to, nezažil to pravdepodobne nikto z nás, berieme to ako nejakú historickú udalosť. Ak mám byť úprimný, zaujíma ma to ako dejinná udalosť..." Po upozornení moderátora, že nežil ani 14. marca 1939 a predsa tento dátum oslavuje ĽSNS ako slovenskú štátnosť, Uhrík dodal: "To je trošku iná príležitosť, mňa skôr zaujíma história, ktorá sa dotýka nás všetkých...

"Neviem, či čakáte, že budem teraz cítiť syndróm nejakej večnej viny, alebo sa budem kajať, mne je to ľúto, čo viac mám na to povedať...," povedal ešte k transportom a neskôr sa vyjadril "nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti".

Trestné oznámenie na Uhríka

Uhríkovými vyjadreniami v diskusnej relácii sa bude zaoberať polícia. V súvislosti s jeho slovami o "ochrane bielych detí" na Uhríka podali trestné oznámenie poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená), podpredseda OKS Juraj Petrovič a nezaradená poslankyňa bratislavského mestského zastupiteľstva Lucia Štasselová.

"Trestné oznámenie sme podali pre podozrenie, že mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," uviedol Dostál.

Poukázal pritom práve na vetu, v ktorej Uhrík obhajuje názor, že je potrebné chrániť budúcnosť bielych detí. Dostál a ďalší predkladatelia podnetu upozornili na rasistické pozadie tejto formulácie i jej spojitosť s neonacistickými symbolmi.

Fico vs. moderátor

V relácii TA3 V politike sa za jedným stolom stretli najprv predseda Smeru a predseda vlády Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko a predseda Most-Híd Béla Bugár a až potom v ďalšom kole prišli na rad lídri opozičných strán, Richard Sulík z SaS, Igor Matovič z OĽaNO-NOVA, Marian Kotleba z ĽSNS a Boris Kollár zo Sme Rodina. Znamenalo to, že koalícia a opozícia diskutovala oddelene, pričom si rada rypla do neprítomnej strany. Diváci tak prišli o vzájomnú interakciu medzi nimi. Navyše Robert Fico sa už tradične nezdržal a podráždene reagoval na moderátorove otázky.

Televízne diskusie sa poriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TA3)

Keď sa ho chcel Noro Dolinský opýtať na zákulisné hry pri zostavovaní vlády, Robert Fico sa okamžite ohradil: "Pán moderátor, Vám to evidentne chýba, tie každodenné tlačové konferencie za Ivety Radičovej, kde sa tĺkli koaličné strany... Nás príliš podceňujete, ak si myslíte, že do tejto diskusie s vami pôjdeme." Neskôr zase moderátorovi prízvukoval: "Pýtate sa na tupotiny... zbytočne strácame čas vecami, ktoré sú nepodstatné..."

Fico o kauze Bašternák

Systém spravodlivosti je možno pomalší, ale obvinenie Ladislava Bašternáka je najlepší dôkaz toho, že konanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bolo čisté. "Všetci ho rok obviňovali a bola z toho nervozita, že on snáď niekoho ovplyvňuje, aby konkrétny podnikateľ nebol obvinený. Tu máte dôkaz," uviedol Robert Fico.

Danko o zostavovaní vlády

Nikdy nebola alternatíva vytvorenia koalície na čele s Richardom Sulíkom (SaS). Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko takéto úvahy označil za klamstvo. "Klamstvo o inej alternatíve sa ukazuje aj dnes. Žiaľbohu, aj pri odborných veciach nie je s kým diskutovať," povedal Danko.

Bugár o vláde so Smerom

"V žiadnej vašej relácii som nepovedal nikdy, že so Smerom nie," uviedol na margo vstupu do súčasnej koalície predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Most-Híd podľa neho vždy hovoril, že má inú predstavu o vládnutí, ale voliči sa rozhodli.

Sulík o morálnom úpadku

"Začalo to vznikom, kde boli hrubo porušené jasné predvolebné sľuby, kto s kým pôjde do koalície, kauza Bašternák, Robert Fico býva v byte človeka obvineného pre daňové podvody. Nikdy neboli daňové podvody tak blízko k premiérovi ako dnes. Holienčík, tie predražené faktúry, Všeobecná zdravotná poisťovňa, toľko miliónov eur straty. Morálny úpadok je to, čo túto vládu vystihuje najviac," povedal predseda SaS Richad Sulík.

Televízne diskusie sa poriadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TA3)

Podľa Matoviča sa vo vláde navzájom kryjú

"Zdôraznil by som iba to, že vláda v prvom vyhlásení sľúbila, že bude vládou kontinuity a pokroku. Kontinuitu vidím v kšeftoch a rozkrádaní, v tom, že jeden druhého kryjú a v tom, čo sa kryje. Doteraz kryl Fico sám seba s Kaliňákom, tak k tomu pribudol Danko s Bugárom a navzájom sa kryjú vo všetkom. To sme videli pri kauze Bašternák," skonštatoval líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Kotleba o ĽSNS

"Chceme zmeniť štýl politiky na Slovensku a to sa nám darí," povedal predseda ĽSNS Marian Kotleba. Poslanci ĽSNS sa podľa neho nezapájajú do škriepok a snažia sa podávať rôzne návrhy.

Kollár o plnení vreciek politikov

Podľa neho ľudia vidia na vlastných peňaženkách, ako sa im na Slovensku žije. "Ľudia sú v absolútne zlej ekonomickej situácii, už nemajú ani na lieky. My sa musíme spojiť a zmeniť tento systém," skonštatoval Boris Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu