Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové odhalenie v kauze zakódovaného hajlovania! Toto už nie je náhoda, Kotleba a nacizmus

Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Charitatívne extempóre, pri ktorom kotlebovci zneužili rodinu chlapca na vozíčku, nebolo ojedinelým a toto sa už bude obhajovať naozaj ťažko. Symbolika neonacistov nebola v prípade Mariana Kotlebu použitá prvýkrát.

Do popredia sa opäť dostal obchod s textilom spájaný práve s Kotlebom. Líder ĽSNS mal totiž zaregistrovanú živnosť s názvom „Mgr. Marian Kotleba - KKK - ANGLICKÁ MÓDA". Ako informoval Denník N, podľa internetového výpisu zo živnostenského registra zrušil živnosť až k 21. februáru 2017. Kotleba tak môže čeliť podobnému problému ako predseda OĽaNO Igor Matovič a prísť až o šesť mesačných platov.

Samotný obchod čelil problémom už v minulosti. Podobnú nacistickú symboliku, akú predviedli kotlebovci minulý týždeň, mal obchod v minulosti zakomponovať do svojich zliav. Ak človek napríklad nakúpil nad 8818 korún, navyše mal dostať teleskopický obušok. Ako bonus pri nákupe nad 1488 korún zas bol sprej so slzným plynom. Členovia Slovenskej pospolitosti a mestskí policajti v Banskej Bystrici mali disponovať zľavou 8,8 percenta.

Výpis zo živnostenského registra
Zobraziť galériu (2)
Výpis zo živnostenského registra  (Zdroj: zrsr.sk)

Číslo 1488 je považované za jeden zo symbolov neonacistov. Kombinuje dve čísla - 14 a 88. Pôvodcom symboliky štrnástky je americký neonacista David Laine. Ide o štrnásť pre extrémistov dôležitých slov. „We must secure the existence of our people and a future for white children," čo v preklade znamená „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre biele deti." Osemnástka symbolizuje Adolfa Hitlera (podľa poradia v abecede - A ako jednotka, H ako osmička). Názov obchodu - KKK - taktiež pripomína skratku americkej rasistickej organizácie Ku Klux Klan.

Ako sa vyjadril riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško prípadom darovaných peňazí sa už zaoberajú a k situácii bol prizvaný aj znalec. Svoj názor vyjadril aj policajný šéf Tibor Gašpar. „Viete, pokiaľ by sme sa bavili o jednom čísle... Ale bavíme sa tu už o sérii nejakých čísel. ktoré sa dajú vykladať tak, ako to už bolo urobené v jednej z televízii, čo som si všimol. A tu už by som zjavne ako vyšetrovateľ to nevyhodnocoval ako vec náhody," povedal.

Problémy mal v minulosti aj Kotlebov brat Marek, ktorým sa v roku 2011 zaoberal Krajský súd v Banskej Bystrici. Naparil mu pokutu 500 eur za prečin rozširovania extrémistických materiálov - predával oblečenie a odznaky so symbolmi neonacizmu či neofašizmu.

Viac o téme: ĽSNSMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu