Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko sa zrejme stane jediným štátom v Európe: Zákaz mešít by mal podporiť aj Smer

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina chce zakázať na Slovensku stavbu mešít. Dnes to na tlačovej konferencii povedal jeho podpredseda Milan Krajniak. Toto však nie je vtip. Vyzerá to totiž tak, že návrh by mohol prejsť.

„Podal som do Národnej rady Slovenskej republiky návrh Zákona o zákaze stavby mešít na Slovensku. Chceme pomôcť ľuďom na Slovensku, aby aj naďalej mohli viesť bezpečný život. Mešity predstavujú bezpečnostné riziko. Som presvedčený, že bezpečnostné riziko je natoľko veľké, že Slovensko by malo prikročiť k tomuto kroku,“ v praxi pôjde podľa Krajniaka o zmenu dvoch zákonov.

V prvom rade o novelu stavebného zákona, kde sa zadefinuje „náboženská stavba“. „Stavebný úradu bude mať povinnosť vyžiadať si stanovisko ministerstva kultúry, či ide o registrovanú cirkev na Slovensku. Ak nie, stavebné povolenie nebude udelené.V druhej časti chceme zmeniť zákon o registrovaní církvi. Každá novoregistrovaná cirkev bude najskôr registrovaná iba na skúšobné obdobie piatich rokov po vyžiadaní stanoviska ministerstva kultúry od Slovenskej informačnej služby, že táto novoregistrovaný cirkev nepredstavuje bezpečnostné riziko. Po piatich rokoch si ministerstvo kultúry vyžiada druhé stanovisko Slovenskej informačnej služby, či činnosť novoregistrovanej cirkvi nepredstavuje bezpečnostné riziko pre Slovensko. Ak bude novoregistrovaná cirkvev predstavovať bezpečnostné riziko, jej registrácia bude zrušená,“ dodáva Krajniak.

S podobný riešením prišiel pred pár mesiacmi aj poslanec za Smer Ján Podmanický. Ak by za takýto návrh zákona hlasovali aj poslanci vládnej strany, má šancu prejsť. „V minulosti som takéto riešenie avízoval, a preto ho vítam. Momentálne sa zdá, že to nie je aktuálny problém. My by sme však mali k problematike náboženského radikalizmu pristupovať predvídavo a s predstihom. Akási bezpečnostná previerka pred vydaním stavebného povolenia na náboženskú stavbu je úplným minimom, s ktorým by nemal mať problém nikto, kto vidí, čo sa v Európe deje. Budem presviedčať svojich kolegov, aby sme k tejto téme pristúpili zodpovedne,“ povedal poslanec Podmanický na otázku či návrh zákona bude podporovať.

Slovensko by takto bola jediná krajina Európskej únie, kde by boli zakázané stavby mešít. Ešte v lete minulého roka prišlo s návrhom zákazu stavby mešít občianske združenie Európska občianska rada. Právny expert tento organizácie tvrdí, že legisltívne znenie tohoto návrhu je v súlade s legislatívou Európskej únie. „Sme veľmi radi, že poslanci naprieč politickým spektrom sa stotožnili s našimi argumentami a chápu, že bezpečnosť občanov SR ma jednoznačne prednosť. Ide o odborné riešenie, ktoré využíva existujúce spravodajské štruktúry, čo je plne v súlade s európskou bezpečnostnou stratégiou ako aj rozhodnutiami Štrasburgu,“ hovorí Martin Píry.

 

Stanovisko Islamskej nadácie k opozičnému návrhu

Islamská nadácia na Slovensku s obavami sleduje súčasné aktivity vládnych a opozičných politických strán, ktoré sa predbiehajú v tom, ktorá z nich predloží legislatívu čoraz viac prehlbujúcu diskrimináciu občanov muslimského vierovyznania.

Pred niekoľkými týždňami Národná rada SR definitívne schválila novelu zákona o registrácii cirkví a náboženských obcí, ktorou poslanci SNS s podporou veľkej časti koalície a opozície zamýšľali zabrániť možnej registrácii islámu na Slovensku. Vzápätí poslanci SNS oznámili plán v krátkom čase predložiť zákon, ktorým zakážu nosenie burky (úplného zahalenia tváre) na Slovensku.

Najnovšou poslaneckou aktivitou, ktorá je opäť cielene namierená proti slovenským muslimom, je návrh Milana Krajniaka (tzv. Posledný križiak) z hnutia Sme rodina – Boris Kollár, ktorý chce zákonom zakázať výstavbu mešít na Slovensku.

Islamská nadácia rázne odmieta Krajniakovo zdôvodnenie návrhu zákona, v ktorom sa uvádza, že mešity sú „náborové a logistické centrá teroristov“ a ich výstavba zvyšuje hrozbu teroristického útoku v krajine, resp. znižuje bezpečnosť. Svojvoľné narábanie so štatistikami a vytváranie dojmu, že náboženské centrá sú centrami terorizmu, je neakceptovateľné.

Sme presvedčení o tom, že Slovensko má v súčasnosti množstvo pálčivých problémov, ktorých riešenie by malo byť prioritou slovenských politikov. Posilňovanie atmosféry strachu, vytváranie umelých hrozieb a označovanie muslimov za teroristov a mešity za centrá terorizmu je krajne nezodpovedné a je „vodou na mlyn“ rôznym extrémistom, ktorí sa verejne vyhrážajú muslimom, či dokonca verbálne a fyzicky útočia na muslimské ženy a deti.

Podobné iniciatívy pritom intenzívne sledujú aj zahraničné médiá a organizácie, čo rozhodne neprospieva povesti nášho štátu v zahraničí. Slová o monitorovaní každého muslima, zákony diskriminujúce slovenských občanov a opakované útoky na muslimskú komunitu vrátane zneuctenia Koránu a vyhrážania sa muslimom vytvárajú podhubie pre rast obojstranného napätie a zhoršujú obraz Slovenska v zahraničí – v očiach spojencov, priateľov i obchodných partnerov.

Nezostáva nám nič iné len veriť a dúfať, že väčšina spoločnosti, predstaviteľov cirkví, verejného života, ako aj tretieho sektora nebude mlčky tolerovať to, ako časť politikov a radikálne naladenej verejnosti nabáda k obmedzovaniu náboženských práv občanov republiky a podnecuje nenávisť v spoločnosti.

Pevne veríme, že iniciatíva požadujúca zákaz výstavby mešít na Slovensku poslúži ako memento k tomu, aby slovenských muslimov v budúcnosti nepostihol osud slovenských židov z minulosti.

Viac o téme: ZákazMešityMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu