Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvrat v prípade útoku v banskobystrickom bare kvôli farbe pleti: Petra pustili na slobodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: profimedia/Ipon Boness - SIPA)

BRATISLAVA - V polovici februára otriasla Slovenskom správa o brutálnom útoku v banskobystrickom bare. Peter podľa polície napadol Francúza, dôvodom bola jeho farba pleti. Muža najprv vzali do väzby, teraz ho z nej prepustili.

Senát Najvyššieho súdu SR na dnešnom svojom neverejnom zasadnutí rozhodol, že 31-ročného Petra P. obvineného aj z trestného činu extrémizmu, prepúšťa na slobodu. Napadnúť mal francúzskeho študenta tmavej pleti. "Na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol senát Najvyššieho súdu SR tak, že podľa paragrafu 194 odseku 1 písmeno a Trestného poriadku ruší napadnuté uznesenie a obvineného Petra P. prepúšťa ihneď z väzby na slobodu," uviedol hovorca NS SR Boris Urbančík.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, vyhovel pôvodne 15. februára žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a 31-ročného Petra P., obvineného aj z trestného činu extrémizmu, zobral do väzby. 


Prečítajte si aj:

Otrasný útok v B. Bystrici: Extrémista dobil v bare cudzinca čiernej pleti, exemplárny trest!


Od začiatku roka platí novela trestných kódexov, ktorá má pomôcť efektívnejšiemu vyšetrovaniu trestných činov extrémizmu a toto, ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, je prvý prípad, pri ktorom podal prokurátor ÚŠP návrh na väzobné stíhanie od účinnosti novej právnej úpravy. Prokurátor žiadal o väzbu z obavy, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti. V prípade dokázania viny mu hrozí jeden až tri roky za mrežami.

Februárový incident v bare

Peter P. mal 12. februára napadnúť v nočnom bare v Banskej Bystrici francúzskeho študenta tmavej pleti. Obvinený mal pri útoku cudzincovi vulgárne nadávať s používať rasistické nadávky. Podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej kričal na 20-ročného Francúza "Zabijem ťa". "Aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, vulgárne mu nadával," opísala Baloghová s tým, že motívom útoku mala byť farba pleti.

K napadnutiu malo dôjsť za prítomnosti minimálne štyroch ľudí, pričom Peter P. údajne bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu udrel Francúza v zlosti hrubostenným skleným pohárom do hlavy. Spôsobil mu rezné rany v spánkovej oblasti s dĺžkou práceneschopnosti desať až 15 dní. Obvinený podal proti rozhodnutiu sudcu ŠTS sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Tvrdí, že všetko bolo inak.

Viac o téme: PodnikFarba pletiútok Francúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu