Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska zaostril na našu armádu: Potrebuje zásadnú modernizáciu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Slovenská armáda je v mnohých smeroch zastaraná a potrebuje zásadnú modernizáciu. Po návšteve Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši to skonštatoval prezident SR Andrej Kiska.

"Táto akadémia, ktorá ako jediná vzdeláva a pripravuje vojakov vo svojom profesionálnom raste, má nesmierne dôležitú úlohu. Na jednej strane môžeme byť hrdí na výsledky a na kvalitu absolventov, na druhej strane, tak ako v celej armáde, aj tu vzniká otázka modernizácie techniky a niektoré veci sa nevymenili za 40 rokov," uviedol prezident s tým, že je dôležité urobiť všetko pre to, aby liptovskomikulášska vojenská akadémia získala kvalitných študentov a aby sa práca vojaka zatraktívnila. 

Hlava štátu vo svojom príhovore ocenila profesionalitu slovenských vojakov. "Napĺňa ma veľkou hrdosťou, keď na zahraničných misiách počúvam slová chvály na profesionalitu a prístup našich vojakov. Pre mňa ako prezidenta SR je nesmierne dôležité, že armáda požíva dôveru z pohľadu občanov. Na druhej strane, aby sme dostali do armády skutočných profesionálov, musíme jej vrátiť prestíž. A musíme nájsť finančnú motiváciu, aby títo ľudia boli ochotní vojsť do takého ťažkého povolania, kde musia byť pripravení obetovať svoj život," doplnil.

Záujem o štúdium na Akadémii ozbrojených síl je podľa rektora Jozefa Putteru na prvý pohľad veľmi vysoký. Vlani sa na 100 miest v prvom ročníku hlásilo približne 550 záujemcov, avšak väčšina z nich neprejde zdravotnými či fyzickými testami. "Na preverenie vedomostných schopností sa dostane možno len 200 záujemcov. To nie je dostatočné množstvo ľudí, aby sme si mohli kvalitne vyberať. Boli časy - pred piatimi rokmi, kedy na 65 miest v prvom ročníku sa hlásilo 1000 záujemcov," poznamenal. Postavenie vojaka v spoločnosti sa podľa neho rokmi mení a je potrebné sa tejto problematike venovať.

Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša musí byť zabezpečenie ozbrojených síl z hľadiska modernizácie a výcviku organizované na základe systémového využitia financií a dlhodobého plánu celého rezortu. "Situácia vo svete nie je jednoduchá a z pohľadu bezpečnosti máme mnohokrát pocit, že sa zhoršuje, práve preto je dnes bezpečnosť dôležitejšia ako predtým. Pretože ochrana našich obyvateľov je základnou úlohou štátu," doplnil Kiska.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu