Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico pod paľbou kritiky zo zahraničia: Nemá kam utiecť, útočí na Hlávkovú a médiá!

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: SITA, Economist)

BRATISLAVA - O Slovensko je opäť vo svete záujem. Bohužiaľ, v negatívnom svetle. Premiérove nevyberavé útoky voči novinárom si zobral na mušku prestížny britský časopis. A nielen tie. Briti upozornili na kauzu podozrivých zákaziek u Lajčáka a pozreli sa na to, prečo je premiér Fico v poslednom čase nervózny.

Ficove útoky na novinárov sa dostali aj do tlačeného vydania možno najprestížnejšieho politicko-ekonomického časopisu na svete. Briti píšu v článku s podtitulkom "Slaný jazyk populistického predsedu vlády" o Zuzane Hlávkovej, ktorá upozornila na ministerstve zahraničných vecí na podozrivé zákazky. Neuniklo im ani, ako v následnej reakcii na tieto podozrenia reagoval sám Fico. Novinárov označil za "špinavé protislovenské prostitútky".

Klesá popularita, tak útočí

"Bojovný pán Fico, ktorý je pri moci 9 z posledných 11 rokov, má vo zvyku urážať novinárov. V auguste prirovnal jedného k záchodovému pavúkovi. Za útokmi môže stáť klesajúca popularita. V roku 2014 sa snažil stať sa prezidentom, no utrpel vysokú prehru s Andrejom Kiskom. V marcových parlamentných voľbách stavil na xenofóbnu, protiutečeneckú kampaň, ktorá mala udržať si väčšinu. Namiesto toho prišiel o 41% poslaneckých mandátov," analyzuje príčiny Ficových výpadov časopis.

Fico pod paľbou kritiky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Economist)

Takisto stojí za zmienku, že ľavicový Smer sa posúva doprava, aby si udržal miznúce hlasy konzervatívnych voličov. Navyše, stúpa popularita konkurenta Andreja Danka z SNS. Keďže je Fico pri moci tak dlho, nemôže útočiť na systém, pretože ten predstavuje on sám, tak útočí na mimovládky a novinárov.

"Keďže je pri moci dlho, nemôže byť proti systému. Namiesto toho pán Fico útočí na nezávislé noviny a whistleblowerov ako pani Hlávková," uzaviera časopis The Economist.

Kauza u Lajčáka stále pokračuje. Podozrenia preverujú nielen štátne orgány, ale už aj poslanci parlamentu. Vyšetrenie žiada aj prezident Kiska, ktorý hovorí o strate dôvery ľudí v štát.

Viac o téme: Časopis Robert FicoEconomist
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu