Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza odhalenia Hlávkovej u Lajčáka vrcholí: Minister ukázal kľúčové dôkazy!

Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková
Miroslav Lajčák a Zuzana Hlávková (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR doručilo Zahraničnému výboru Národnej rady SR dokumenty a odpovede k otázkam jeho členov, ktoré vyplynuli z poslaneckého prieskumu uskutočneného na ministerstve 1. decembra. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

"Predložený 200-stranový materiál obsahuje požadované podklady, odpovede, ako aj právne stanoviská k otázkam a požiadavkám, ktoré vzniesli počas poslaneckého prieskumu členovia výboru k niektorým podujatiam predsedníctva SR v Rade EÚ. Ministerstvo verí, že po preštudovaní predložených materiálov bude možné konštatovať, že medializované pochybnosti o jeho postupe pri organizácii troch dotknutých kultúrnych podujatí boli vysvetlené. Rovnako veríme, že správnosť postupov potvrdia aj najvyššie kontrolné orgány štátu - Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR, na ktoré sa ministerstvo iniciatívne obrátilo, aby preverili zmienené podujatia," uviedol Stano.

Ministerstvo doručilo výboru vo štvrtok (15.12.) písomnú dokumentáciu k určeniu predpokladanej ceny zákazky v súvislosti s koncertom predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade EÚ, obežník, tzv. referátnik o výbere agentúry Evka a zdôvodnení výnimky pre realizáciu podujatia Európa na Slovensku (odhalenie loga SK PRES), ktorý by mal obsahovať zdôvodnenie výnimky pre danú zákazku, opis procesu výberu dodávateľa, ponuky všetkých troch uchádzačov zaslané počas prieskumu trhu, zdôvodnenie výberu agentúry Evka, cenové ponuky všetkých uchádzačov a schvaľovací proces výberu. Ďalej poskytlo všetky faktúry prijaté ministerstvom v súvislosti s podujatím.

Poslanci navyše požadovali možnosť hovoriť so zamestnancami ministerstva o skutočnostiach, ktoré sú predmetom prieskumu, na čo rezort diplomacie poskytol právne stanovisko vychádzajúce z Ústavy SR, ktoré neposkytuje právny základ na vykonanie rozhovoru medzi poslancami Zahraničného výboru NR SR a štátnymi zamestnancami MZVaEZ SR. "Ministerstvo navyše ako zamestnávateľ oslovilo štátnych zamestnancov, s ktorými Zahraničný výbor NR SR prejavil záujem hovoriť, avšak títo s rozhovorom s poslancami nesúhlasili," uviedlo ministerstvo, ktoré zároveň požiadalo o spracovanie právnej analýzy v tejto právnej otázke Jána Drgonca.

Ministerstvo taktiež poskytlo mená vedúcich zamestnancov, ktorí podpísali zmluvy predložené na poslaneckom prieskume, ich oprávnenie podpísať uvedené zmluvy, doklad o tom, ako a kedy agentúra Evka ponúkla spoluprácu s ministerstvom a stanovisko k predloženiu ponúk na spoluprácu od ďalších dvoch agentúr.

"Nad rámec písomných požiadaviek Zahraničného výboru NR SR poskytlo ministerstvo rozpis položiek tvoriacich cenu za komplexnú realizáciu podujatia, vypracovanú na tento účel agentúrou Evka," informovalo ďalej ministerstvo. Poslanci zahraničného parlamentného výboru uskutočnili poslanecký prieskum na ministerstve zahraničných vecí začiatkom decembra na základe podnetu bývalých zamestnancov ministerstva Zuzany Hlávkovej a Pavla Szalaia, ktorí majú podozrenie z predraženia úvodných podujatí k predsedníctvu. Ministerstvo toto obvinenie odmieta. 

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu