Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko zatlačil na Kisku: Prezident vyvoláva ústavnú krízu!

Andrej Danko si myslí že prezident vyvoláva ústavnú krízu
Andrej Danko si myslí že prezident vyvoláva ústavnú krízu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dnes je podľa predsedu NR SR Andreja Danka jediná ústavná kríza, ktorú vyvoláva prezident Andrej Kiska nevymenovaním ústavných sudcov. Ako povedal Danko dnes na tlačovej besede, prezident si nevymenovaním kandidátov vytvára kompetenciu ich posudzovania a politicky túto vec zneužíva.

Danko požiada ústavnoprávny parlamentný výbor, aby vydal stanovisko k vypísaniu nových volieb na sudcov ústavného súdu. „Kým nebude rozhodnuté o sťažnosti nevymenovaných kandidátov, nevypíšem nové voľby. Budem vyzývať prezidenta, aby si plnil ústavné povinnosti a aby si prezidentská kancelária refrešla právny tím,“ vyhlásil.

Prezident Andrej Kiska naposledy nevymenoval z pätice Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš, Juraj Sopoliga, Mojmír Mamojka a Jana Laššáková žiadneho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR. "Zistil som, že existujú závažné dôvody na nevymenovanie týchto kandidátov za sudcov,“ vyhlásil vtedy prezident. 

Predseda parlamentu Andrej Danko požiadal v auguste tohto roka Kisku aby prehodnotil svoje rozhodnutia o nevymenovaní ústavných sudcov, ten však na svojom rozhodnutí trvá. Traja kandidáti - Eva Fulcova, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš, podali v septembri na ústavnom súde na Kisku sťažnosť. K nim sa pridal aj sudca Ján Bernát, ktorý svoju prvú sťažnosť stiahol a teda prezident o ňom druhý raz ani nerozhodoval. Podať sťažnosť na prezidenta chce aj ďalšia neúspešná kandidátka a to poslankyňa Smeru-SD Jana Laššáková.

Viac o téme: Andrej DankoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu