Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O Dankovom rokovacom poriadku sa bude hlasovať: Na tému príde aj sloboda informácií

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Zákonodarcov čaká hlasovanie o návrhu zákona o rokovacom poriadku. Predtým však v rozprave ešte vystúpia piati poslanci, ktorí sa do rozpravy v utorok prihlásili.

Počas celého utorka v sále zneli hlasy opozičných poslancov, podľa ktorých im chce koalícia takto zalepiť ústa, aby nepoukazovali na kauzy vládnej koalície. Podľa opozície sú návrhy na zmeny rokovacieho poriadku neprimerané a zbytočné. Aj pozmeňovací, ktorý v pléne v piatok predložil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), opozícia ostro skritizovala. Zákon podľa nej nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko. Iniciátor zmien v rokovacom poriadku predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v rozprave doposiaľ nevystúpil. Zmeny podľa opozičných poslancov prichádzajú neskoro a novým rokovacím poriadkom sa správanie poslancov nijako nezmení.

Dnes, ôsmy deň 10. schôdze NR SR poslancov čaká prerokovanie dvojice návrhov k zákonu o slobodnom prístupe k informáciám (zákon o slobode informácií) poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO) ako aj skupiny opozičných nezaradených poslancov, poslancov za SaS aj za OĽaNO. Remišová chce predloženým návrhom vyplniť existujúci nedostatok a upraviť tzv. všeobecné pravidlá zverejňovania v oblasti poskytovania grantov, dotácií, sponzorstva a inej finančnej a nefinančnej podpory v prípade, že ich neupravujú osobitné predpisy. Chce tak bojovať proti korupcii, ktorá podľa nej ohrozuje právny štát, riadne fungovanie štátnych orgánov a inštitúcií a najmä má nesmierne negatívny dopad na hospodársky rozvoj krajiny. "Odhad finančných prostriedkov, o ktoré Slovensko ročne prichádza práve pre korupciu a korupčné správanie, prekročil 500 miliónov eur," uvádza Remišová v dôvodovej správe k návrhu. "Jednou z najúčinnejších a najrozšírenejších foriem boja proti korupcii je voľný a nepretržitý prístup k informáciám." 

Druhým návrhom k zákonu o slobodnom prístupe k informáciám by sa predĺžila lehota, počas ktorej budú na internete povinne zverejnené zmluvy a údaje o objednávkach a faktúrach, a to z päť na desať rokov. Takúto novelu predkladá skupina 13 poslancov zo SaS, OĽaNO-NOVA a nezaradených. V súčasnosti platí, že povinne zverejňovaná zmluva „sa zverejňuje nepretržite počas existencie záväzku vzniknutého z povinne zverejňovanej zmluvy, najmenej však počas piatich rokov od nadobudnutia účinnosti podľa zákona“. Rovnako platí povinnosť zverejňovať údaje o objednávkach a faktúrach nepretržite počas piatich rokov odo dňa ich zverejnenia.

"Súčasná vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala predĺžiť povinné zverejňovanie zmlúv na internete z piatich na desať rokov a k ďalším opatreniam na zdokonalenie a rozšírenie systému povinne zverejňovaných zmlúv. Ale kým iné opatrenia je možné realizovať aj neskôr, predĺženie doby zverejňovania zmlúv je potrebné do zákona o slobodnom prístupe doplniť tak, aby nadobudlo účinnosť najneskôr 1. januára 2017," reagujú poslanci. Keďže päťročná lehota na zverejňovanie zmlúv a údajov o objednávkach a faktúrach bola do zákona doplnená s účinnosťou od 1. januára 2012, uplynie 1. januára 2017. Preto sa poslanci nazdávajú, že ak sa nezmení zákon o slobodnom prístupe k informáciám pred týmto termínom, bude to mať za následok, že od 1. januára 2017 budú môcť povinné osoby sťahovať z internetu zverejnené zmluvy a údaje o objednávkach a faktúrach, ktorým uplynie päťročná lehota od zverejnenia.

"Bude sa tak môcť diať až do nadobudnutia účinnosti novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorou sa zrealizuje záväzok vlády z jej programového vyhlásenia o predĺžení povinného zverejňovania zmlúv na internete," dopĺňajú poslanci. Preto navrhujú zákon zmeniť a predĺžiť dobu zverejňovania prostredníctvom poslaneckého návrhu zákona s účinnosťou od 1. januára 2017. Predkladateľmi návrhu sú poslanci Ondrej Dostál, Peter Osuský, Anna Zemanová, Eugen Jurzyca, Jozef Rajtár, Alojz Baránik a Martin Klus zo SaS, Oto Žarnay, Viera Dubačová a Gábor Grendel z hnutia OĽaNO-NOVA aj nezaradení zákonodarcovia Simona Petrík, Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková. 

Poslanci budú do konca týždňa rokovať dlhšie

Poslanecké grémium parlamentu dnes rozhodlo, že poslanci budú do konca tohto týždňa rokovať dlhšie. Na základe dohody v grémiu si poslanci skrátia obednú prestávku z dvoch hodín na jednu. Pred poludňajšou prestávkou teda budú rokovať do 13:00. Dlhšie budú rokovať aj večer až do 20:00. Grémium tiež rozhodlo, že poslanci dnes o 11:00 hlasovať nebudú. Hlasovať budú až podvečer o 17:00.

Viac o téme: ParlamentRokovací poriadokAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu