Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Grendelove smsky s novinármi spustili škandál: Šéf spravodajstva na koberčeku u Miku

Tlačová beseda Daniela Lipšica a Gábora Grendela Zobraziť galériu (6)
Tlačová beseda Daniela Lipšica a Gábora Grendela (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Škandál s uniknutým prepisom smsiek a mailov medzi poslancom parlamentu Gáborom Grendelom a novinármi naberá na obrátkach. Kvôli citlivým smskám sa dostal šéf spravodajstva RTVS na koberček šéfovi verejnoprávnej televízie. Kto stojí za únikom dát z telefónu Lipšicovho spolupracovníka Grendela?

Na web neznámeho tvorcu niekto umiestnil prepisy komunikácie Gábora Grendela s viacerými novinármi. Upozornil na to na minulotýždňovej tlačovke kontroverzný podnikateľ Marián Kočner, ktorý chcel poukázať na prepojenie novinárov a politikov. Podľa Kočnera tak Lipšic manipuloval novinármi. Lipšic to odmieta, o Kočnerovi hovorí ako o závadovej osobe a ako o "hovorcovi" premiéra Fica.

Marián Kočner na tlačovke
Zobraziť galériu (6)
Marián Kočner na tlačovke  (Zdroj: TASR)

Odkiaľ sú smsky

Správy zo zákulisia a chodieb parlamentu hovoria o tom, že smsky a maily pochádzajú z telefónu Gábora Grendela, ktorý mu ukradli. Poslanec parlamentu a najbližší Lipšicov spolupracovník však túto verziu odmieta. „Telefón mi nebol ukradnutý, Marián K. mi však ukradnutý je, a preto mu nebudem robiť reklamu,“ zareagoval pre Topky Grendel s tým, že on ho ani nestratil. Z toho vyplýva, že za únikom dát z jeho mobilu musel niekto stáť.

Grendel a Lipšic
Zobraziť galériu (6)
Grendel a Lipšic  (Zdroj: SITA)

Po niekoľkých dňoch sa stránka lipsicovestado.info, kde boli umiestnené smsky a maily medzi Grendelom a novinármi, prestala fungovať.

Fico si kopol do novinárov

Kritici poukazujú na to, že Kočner hrá s únikom komunikácie spravodajské hry a nahráva tak premiérovi Ficovi. Ten niektorým novinárom neodpovedá na otázky a ironicky poukazuje na to, že je Grendel spriahnutý s novinármi, aby mu zámerne poškodili.

Grendelove smsky s novinármi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

O tom, ako unikli smsky a maily, nechce informovať ani polícia. „Z dôvodu prebiehajúcich procesných úkonov vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry nedal súhlas k zverejneniu akýchkoľvek informácií z predmetného trestného konania.“ Opozičná strana SaS tento únik nazvala "najväčší pokus o skompromitovanie žurnalistickej obce na Slovensku."

Únik nahráva politikom SNS

Táto situácia nahráva politikom SNS, ktorým sa nepáči fungovanie RTVS. Jedným z nich je Anton Hrnko. Ten tvrdí, že nevie, či je táto komunikácia pravá. Ak ale je, považuje to za problém. Zároveň uviedol, že na konanie v tejto veci ho vyzvali jeho voliči. "Je neprípustné a je mi veľmi ľúto, že sa u nás objavujú veci, ako sledovanie súkromnej korešpondencie a súkromných mailov. Nemôžeme ale opomenúť skutočnosť, že tieto záležitosti, ktoré sa tam spomínajú, sú vo verejnom priestore a vyvolávajú viacero otázok," povedal Hrnko s tým, že ide o ovplyvňovanie verejnoprávneho spravodajstva.

Anton Hrnko
Zobraziť galériu (6)
Anton Hrnko  (Zdroj: Jan Zemiar)

Riaditeľ spravodajstva RTVS na koberčeku u Miku

Citlivé sú aj smsky šéfa spravodajstva RTVS Lukáša Dika. V prípade komunikácie s Dikom sa mal Grendel dohadovať na tom, čo má byť v danom spravodajskom príspevku uverejnené. Medializovaná kauza sa týka štyroch pracovníkov RTVS, vrátane šéfa jej spravodajstva Lukáša Dika.

Špeciálna komisia má teraz podľa Miku rozhodnúť o tom, či mohlo prísť k porušeniu nezávislosti, nestrannosti, nezaujatosti RTVS a redakčných výstupov spravodajstva a porušeniu Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Diko sa v smskových prepisoch vulgárne vyjadruje o jednej novinárke. Teraz si berie dočasné voľno.

Václav Mika musí riešiť smsky jeho redaktorov spravodajstva
Zobraziť galériu (6)
Václav Mika musí riešiť smsky jeho redaktorov spravodajstva  (Zdroj: Jan Zemiar)

V priebehu vyšetrovania kauzy bude čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna. Mika k tomu dodal, že nejde o žiadne personálne opatrenie RTVS. "Diko ostáva riaditeľom sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS, dočasne ju na základe vlastného rozhodnutia vykonávať nebude. Po výsledkoch vyšetrovania zhodnotíme jeho ďalšie pôsobenie," zdôraznil Mika.

Koná už aj Generálna prokuratúra

Generálna prokuratúra (GP) SR koná v prípade monitorovania komunikácie poslanca NR SR Gábora Grendela (OĽaNO-NOVA) s niektorými novinármi a ďalšími osobami. "Generálna prokuratúra SR posúdi trestnú vec komplexne, teda oprávnenosť, resp. neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi, ale aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi,“ odpovedala Predajňová.

O prípad sa zaujímajú aj strážcovia zákona. "Polícia začala z úradnej povinnosti preverovanie všetkých okolností v deň zverejnenia predmetnej komunikácie. Polícia odmieta akékoľvek tvrdenie o využívaní ITP prostriedkov na nezákonné odpočúvanie novinárov," informovalo oddelenie komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Viac o téme: NovináriRTVSMarián KočnerGábor Grendel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu