Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kiska nešetril kritikou: Politici musia uvažovať, ako dostať mladých späť

Rumunský premiér Dacian Ciolos (vpravo) a slovenský prezident Andrej Kiska
Rumunský premiér Dacian Ciolos (vpravo) a slovenský prezident Andrej Kiska (Zdroj: FOTO TASR/AGERPRES - Silviu Matei )

BUKUREŠŤ/BRATISLAVA – Z Rumunska a rovnako aj zo Slovenska odchádza veľa mladých ľudí pracovať do zahraničia. Z Rumunska takto podľa prezidenta Andreja Kisku odišli viac ako dva milióny ľudí a medzi nimi boli aj mladí a veľmi talentovaní ľudia.

"Toto sa deje aj nám. Zo Slovenska nám utekajú mladí, schopní ľudia a je úlohou nás politikov uvažovať, ako ich dostať naspäť," uviedol dnes Kiska počas svojej oficiálnej návštevy Rumunska. Jednou z možností je podľa neho napríklad dotiahnuť na Slovensko úspešné firmy, pre ktoré budú títo mladí ľudia chcieť pracovať. Alebo vytvoriť podmienky pre startupy a inovácie, aby na Slovensku mohli vznikať spoločnosti, kde by vedeli mladí talentovaní nájsť svoje uplatnenie.

Slovensko a Rumunsko majú pritom podľa Kisku z pohľadu ekonomiky toho veľa spoločného. Napríklad obom krajinám sa ekonomicky veľmi dobre darí, v oboch krajinách je tiež veľmi dôležitý automobilový priemysel a zároveň rozvoj oboch štátov závisí aj od technického vzdelania pracovníkov. Čiže od toho, koľko má technikov.

"Je tu ale jeden zásadný rozdiel, v boji proti korupcii," zdôraznila slovenská hlava štátu. Rumunsko totiž podľa Kisku začalo rázny boj proti korupcii, obvinených bolo viac ako tisíc ľudí. A to či už od najbohatších podnikateľov, až po politikov a 80 % z nich bolo aj odsúdených. Z pohľadu rozvoja ekonomiky a príchodu zahraničných investícií je pritom podľa Kisku nesmierne dôležité, aby krajina vedela bojovať proti korupcii, aby v nej fungovala vymožiteľnosť práva.

"To je jedna z najdôležitejších podmienok každého jedného investora. Preto, keď hovoríme o rozvoji, o budúcnosti Slovenska z pohľadu ekonomiky, musíme hovoriť aj o boji proti korupcii a o vymožiteľnosti práva," opísal Kiska. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) patrí Rumunsko medzi desiatich najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska. Rozvíjanie ekonomickej spolupráce medzi krajinami si vie predstaviť napríklad v oblasti automobilového priemyslu, či elektrotechnického alebo strojárskeho priemyslu.

Rumunsko je podľa neho perspektívna krajina. Napríklad aj tým, že je členom EÚ, NATO, má stabilné prostredie a rast ekonomiky viac ako 5 %. Štartérom ešte lepšej obchodnej výmeny medzi krajinami však môže podľa neho byť aj rieka Dunaj, ktorá obe krajiny spája. "Krajiny, ktoré sú na Dunaji majú ešte jednu výhodu oproti iným, že napríklad preprava po Dunaji je výrazne lacnejšia ako každá iná doprava," zhodnotil Žiga, ktorý tiež sprevádza prezidenta na návšteve Rumunska.

Kiska sa dnes dopoludnia zúčastnil na otvorení rumunsko – slovenského Ekonomického fóra, pozrel si detské onkologické oddelenie Klinického ústavu Fundeni a absolvoval stretnutia s predsedom Senátu rumunského parlamentu Calinom Popescom-Tariceanom a s predsedom Snemovne poslancov rumunského parlamentu Florinom Iordachem. V návšteve bude dnes pokračovať stretnutím so slovenskou krajanskou komunitou, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov. Následne sa vo večerných hodinách vráti späť do vlasti.

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu