Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kollár dostal od parlamentu košom: Neprešli mu viaceré návrhy zákona

Boris Kollár
Boris Kollár

BRATISLAVA – Návrh zákona z dielne hnutia Sme rodina – Boris Kollár o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia parlament neschválil. Po exekučných amnestiách je to druhý odmietnutý návrh z tejto opozičnej strany.

Podľa návrhu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia príspevok za osobnú asistenciu by mal dostávať aj rodinný príslušník, ktorý sa stará o zdravotne ťažko postihnuté dieťa. Návrh zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia rozširoval možnosť poberania príspevku za osobnú asistenciu aj pre manžela, manželku, rodičov alebo fyzickú osobu, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, alebo fyzickú osobu, ktorú súd ustanovil za opatrovníka fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Osobná asistencia sa týka detí od šesť rokov. 

Podľa hnutia Sme rodina by osobná asistencia pomohla osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v činnostiach, ktoré zlepšia kvalitu jej života, podporujú jej vlastnú aktivitu a dávajú šancu na lepšie uplatnenie pri vykonávaní jej funkcie v rodine, pri vzdelávaní, v zamestnaní alebo pri záujmoch vo voľnom čase.

Neprešiel mu aj ďalší návrh zákona

Návrh zákona o ochrane pred neprispôsobivou osobou z dielne hnutia Sme rodina - Boris Kollár dnes neprešiel v Národnej rade SR do druhého čítania. Návrh zákona zavádzal definíciu neprispôsobivej osoby.

Za takú predkladatelia považujú práceschopného občana, ktorý dlhodobo nepracuje alebo je dlhodobo nezamestnaný, nemá iný zdroj príjmov okrem sociálnych dávok, nepodniká, nepripravuje sa na budúce povolanie, pričom prijal z verejných zdrojov viac finančných prostriedkov vo forme sociálnych dávok, ako do verejných zdrojov prispel vo forme odvodov a daní. Cieľom návrhu zákona bolo podľa hnutia Sme rodina posilnenie ochrany obyvateľov a ich majetku a majetku obce pred neprispôsobivými osobami.

Viac o téme: Zdravotné postihnutieBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu