Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostré prehlásenie Maňku: Turecko nedokáže splniť parametre na členstvo v EÚ

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Turecko podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) nedokáže najbližších 15 rokov dosiahnuť požadované parametre na členstvo v EÚ.

„Ale ak bude dostatočne motivované, môže sa stať susedom, ktorého sa nemusíme obávať, odkiaľ nezačnú milióny ľudí utekať do Európy pred biedou, alebo aby si zachránili život,“ povedal dnes Maňka. Keďže Turecko susedí s EÚ, je pre nás podľa neho veľmi dôležité, či náš sused je mierumilovnou krajinou, od ktorej nám nehrozí nebezpečenstvo, v ktorej platia pravidlá blízke našim, či krajina ekonomicky prosperuje, či tam majú ženy rovnaké práva ako muži, či krajina nie je skorumpovaná, či funguje súdnictvo, sociálne systémy.

Maňka pripomenul, že pred desiatkami rokov EÚ aj preto prisľúbila Turecku, že ak splní všetky podmienky, raz sa bude môcť uchádzať o členstvo v únii. „Je lepšie teraz povedať Turecku: Nič, čo vám EÚ sľúbila, už neplatí, aj keď sa postavíte na hlavu? Je lepšie nechať Turecko napospas svojmu vlastnému vývoju aj za cenu, že to ohrozí nás všetkých? Alebo im ponecháme šancu, aby krok po kroku boli lepšími, demokratickejšími, bezpečnejšími susedmi,“ vyhlásil Maňka. 

Viac o téme: TureckoEurópska úniaVladimír Maňka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu