Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotlebovej strane hrozí zákaz: Prokuratúra už začala konať

Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár
Milan Uhrík, Marián Kotleba a Rastislav Schlosár (Zdroj: Jan Zemiar)

Generálna prokuratúra (GP) SR začala prešetrovať činnosť strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v súvislosti s možnosťou podania návrhu na jej rozpustenie na Najvyšší súd. Informoval o tom dnes Inštitút ľudských práv, ktorý sa na GP SR začiatkom marca obrátil s výzvou na takýto krok.

Prokuratúra dostala na rozpustenie parlamentnej strany desiatky podaní.Inštitút sa na prokuratúru obrátil po tom, čo strana Mariana Kotlebu uspela v parlamentných voľbách a dostala sa do Národnej rady SR. Jeho výzvu mohla cez internet podporiť aj verejnosť. "Prostredníctvom webu ju podporilo viac ako 20.000 ľudí... Fakt, že sa táto strana do parlamentu dostala formálne demokraticky, nič nemení na tom, že je skrz na skrz nedemokratická, oklamala voličov a jej ciele sú nezlučiteľné s Ústavou SR," povedal výkonný riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher.

Generálna prokuratúra evidovala v polovici marca 160 podaní. Aktivisti poukazovali, že Kotlebova strana je identická so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s ústavou v minulosti. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal po preskúmaní podnetu 31. októbra 2005 na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Najvyšší súd 1. marca 2006 rozsudkom tomuto návrhu vyhovel a politickú stranu rozpustil.

Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť. To v novembri 2008 rozpustilo ministerstvo vnútra. Najvyšší súd toto rozhodnutie 1. júla 2009 zrušil. Pravicoví extrémisti pred parlamentnými voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky eviduje viac ako 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Príslušný prokurátor Generálnej prokuratúry SR v súčasnosti zabezpečuje podklady pre posúdenie dôvodnosti požiadaviek obsiahnutých v podaniach. Jedným z podávateľov bol aj Inštitút ľudských práv," informovala dnes TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Jana Tökölyová.

Viac o téme: Marián KotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu