Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál s plytvaním v zdravotníctve vrcholí: Poisťovňa stopla kšefty pre Foraiovu tetu

Marcel Forai
Marcel Forai (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ruší zmluvy s firmami spájanými s tetou jej bývalého šéfa Marcela Foraia. Spoločnostiam Welix, Brilance a SPV 40 od júla zmluvy viac nepredĺžili. Ich platnosť sa tak skončí 30. júna.

Foraiov nástupca Miroslav Vaďura označil zmluvy za morálne a etické zlyhanie predchodcu. "Nevidím dôvod pokračovať v zmluvách v situácii, keď má VšZP v týchto odbornostiach dostatočne naplnenú verejnú minimálnu sieť. Navyše, negatívna medializácia týchto spoločností neprispela a naďalej ani neprospieva dobrému menu poisťovne," povedal.

Zmluvy s tetou Annou Sučkovou stáli Foraia kreslo šéfa VšZP vlani v septembri. Napriek tomu, že ich bránil ako štandardné, po medializácii odstúpil. Na prípad vtedy upozornil poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Chcel, aby sa prípadom zaoberal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Keďže však Forai z funkcie odišiel, nestalo sa tak.

"Som rád, že peniaze slovenských poistencov sa prestanú mrhať a rozkrádať, ale považujem za kľúčové, aby bola vyvodená zodpovednosť voči vedeniu VšZP," reagoval pre TASR Beblavý. Poukázal, že súčasný šéf Vaďura nesie za zmluvy tiež zodpovednosť, keďže v čase ich uzatvárania sedel s Foraiom v predstavenstve, rovnako odobril predĺženie. Pripomenul, že na ich zrušenie vyzýval od minulého roka opakovane. "Pán Vaďura sa dnes nemôže vyviniť z niečoho, za čo bol spoluzodpovedný," zdôraznil.

Beblavý upozornil vlani celkovo na sedem firiem, v ktorých pôsobila Anna Sučková a s ktorými VšZP uzatvárala zmluvné vzťahy počas pôsobenia Marcela Foraia. Ide o spoločnosti Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV40 a Welix. V minimálne jednom prípade má zmluvný vzťah pokračovať ďalej.

Na zmluvy medzu VšZP a spomínanými firmami si posvietil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tieto. Kontrola odhalila viaceré nedostatky, firmy Foraiovej tety však podľa ÚDZS zvýhodnené neboli, informovala televízia Joj. Spis úrad posunul Národnej kriminálnej agentúre.

Viac o téme: VšZPMarcel ForaiTeta Anka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu