Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborníci sa pozreli na Kotlebove politické hviezdy: Nebudete veriť, čo všetko medzi nimi objavili

Kotlebovci v parlamente Zobraziť galériu (3)
Kotlebovci v parlamente (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Násilník Medvecký, pištoľník Krupa či krikľún Mazurek. Všetci traja Kotlebovi muži sa už stihli presláviť svojimi kontroverznými činmi. No pri nich to ani zďaleka nekončí. Kotlebova kandidátka skrýva (ne)čakané prekvapenia. Nachádza sa tam viacero pekných "kvietkov", ktoré mali opletačky so zákonom. Preto sa natíska otázka - toto sú ľudia, ktorí majú ochraňovať?

Viacerí ľudia na kandidátke strany ĽSNS do parlamentu boli súdení za činy súvisiace s kontroverznými skutkami. Zarážajúci je najmä fakt, že jeho strana často používa slovo bezpečnosť či formuje vlakové hliadky. "Kotlebova strana často a rada používa slovo bezpečnosť. Od svojho vstupu do parlamentu však dáva mnoho dôvodov veriť, že má antisystémový charakter, vytvára atmosféru strachu a zaručuje tak skôr pravý opak bezpečnosti," píšu v novom blogu analytici z Transparency International Slovensko (TIS).

Až 15 obžalovaných

Najznámejší z kontroverzných Kotlebových ľudí je Andrej Medvecký. Novozvolený poslanec parlamentu sa okamžite vzdal mandátu po tom, čo vyšlo najavo, že zbil Dominkánca v Bratislave, takže sa mu ani len nepodarilo vkročiť na pôdu Národnej rady. Okrem neho tam analytici napočítali ďalších 15 ľudí obžalovaných v trestných pojednávaniach zo všetkých 150 mien Kotlebovej kandidátky.

Andrej Medvecký
Zobraziť galériu (3)
Andrej Medvecký  (Zdroj: Facebook/Andrej Medvecký)

Keď sa chcela mimovládka dozvedieť, či ide o členov Kotlebovej strany, odpovedí sa museli domáhať. Nakoniec ani nevyvrátili ani nepotvrdili informáciu, že ide o ich členov.  Z 15 podozrivých mien vylúčila strana ĽSNS iba jedno. "Vo všetkých asi nie, v niektorých určite," tvrdí TIS s tým, že na konkrétne otázky hovorca ĽSNS Milan Uhrík odpovedal iba vyhýbavo a s doplňujúcimi otázkami sa neobťažovali.

Inštalatér nemôže poznať extrémistické znaky

Päť z týchto pätnástich bolo obvinených z výtržníctva, medzi nimi aj dvojica známych extrémistov - Marián Mišún a neonacista Rastislav Rogel. Ďalším je Ivan Pavlisko odsúdený v Ružomberku za tento skutok: "zakončil pozdravom "Na stráž!", pričom súčasne zodvihol vystretú pravú ruku v uhle cca 45 stupňov so spojenými vystretými prstami". Nakoniec však vyviazol iba s 200 eurovou pokutou.

Poslanci za ĽSNS
Zobraziť galériu (3)
Poslanci za ĽSNS  (Zdroj: Jan Zemiar)

Iný kandidát s poradovým číslom 107, Ján Tóth, čelil podobnej obžalobe ako Pavlisko. Okresný súd mu naparil pokutu 400 eur, ale krajský súd mu tento rozsudok zrušil. Konkrétne sa Pavlisko v roku 2011 na Dúhovom pochode ukázal s kontroverznými odznakmi podobnými Hlinkovej garde a keltským krížom, ktorý prebrali nacisti.

Nevedomosť ospravedlňuje

Čo obvinenému stačilo na to, aby ho súd zbavil rozsudku? Tvrdiť, že význam odznakov nepozná. Keďže ich symboliku nepoznali ani policajti, inštalatér ich tiež nemusel poznať. "Nemohol o tom vedieť ani samotný obžalovaný, ktorý pracuje ako inštalatér a nemá taký rozsah vedomostí". Zásada, že neznalosť neospravedlňuje, dostala na súde na frak, pripomínajú analytici z TIS.

Viac o téme: ExtrémistiSúd Marian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu