Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská si chce posvietiť na zmluvy: Týmto spôsobom bude novelizovať infozákon

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská garantuje, že aj keď budú toto volebné obdobie novelizovať infozákon, k zníženiu prístupu k informáciám nedôjde. Ako uviedla pre médiá, chce zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv.

„Mojou ambíciou je pozrieť sa na to, kde cez nevhodnú alebo neakceptovateľnú interpretáciu sa infozákon obchádza a tieto diery zaplátať," uviedla. „Je to programová priorita a rozpracujem ju do programového vyhlásenia vlády," dodala. Ministerka očakáva, že táto téma bude predmetom tvrdej debaty. „A ak bude niekto vyňatý zo zverejňovania zmlúv, tak to musí byť jasne zdôvodnené," vyhlásila šéfka rezortu spravodlivosti.

Minulé volebné obdobie ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s mimovládnym sektorom pripravilo veľkú kompromisnú novelu infozákona. Bola výsledkom vyše dvojročných rokovaní. Novela mala byť výrazným krokom vpred. Obsahoval aj návrh, aby v Centrálnom registri zmlúv boli okrem zmlúv štátu a ministerstiev zverejňované aj zmluvy obcí, vyšších územných celkov, ich rozpočtových a príspevkových organizácií a povinných osôb, v ktorých majú viac ako 50-percentnú účasť.

K novele nakoniec prišlo vyše 730 pripomienok, z toho 143 zásadných. Mnohé šli nad rámec dohodnutého kompromisu. Ministerstvo novelu nakoniec do vlády predložilo v oklieštenej podobe. Obsahovala iba zmeny, ktoré je Slovensko bolo povinné prijať v súvislosti s transpozíciou eurosmernice.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu