Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žitňanská nechce kráčať v šľapajách bývalého ministra: Riešiť bude štátnu službu a zmluvy

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská chce urobiť maximum, aby sa postavenie zamestnancov v justícii stabilizovalo. V prioritách vlády je aj riešenie štátnej služby a ministerka si myslí, že do tejto oblasti spadajú aj justiční zamestnanci. Ako uviedla pre média, pevne verí, že nebude čeliť štrajku tak, ako jej predchodca.

Minulý rok vo februári bol na súdoch jednodňový výstražný štrajk, na väčšine sa v deň štrajku nepojednávalo. Požiadavky odborárov, medzi ktoré patril aj osobitný zákon o ich postavení, boli splnené len čiastočne.

Justiční zamestnanci majú stále záujem na prijatí osobitného zákona o ich postavení. Zástupcovia odborárov o tom hovorili aj na stretnutí s ministerkou spravodlivosti. Ako sa uvádza v tlačovej správe odborárov, zhodli sa, že prioritou je prijatie nového zákona o štátnej službe a osobitného zákona.

Zhodli sa tiež na častejšej komunikácii a spoločnej snahe na zvýšení dôveryhodnosti justície na Slovensku. Odborový zväz Justície v SR sa svojimi podnetmi podieľa aj na príprave programového vyhlásenia vlády. 

Na rokovanie s ministerskou spravodlivosti prišlo už nové vedenie Odborového zväzu Justície v SR. Na konci marca bola do vedenie justičných odborárov zvolená Ingrid Vrkočová. Za členov predsedníctva boli zvolení: Viera Vavreková, Mária Rusnáková, Marta Božková, Ľudmila Bálentová, Pavel Pitoňák, Slavomír Bigoš, Vladimír Bedeč a Erika Berčíková.

Preverí zmluvy, ktoré po voľbách uzavrel jej predchodca

Lucia Žitňanská preverí zmluvy, ktoré po parlamentných voľbách uzavrelo ministerstvo pod vedením jej predchodcu Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Informoval o tom hovorca ministerstva Peter Bubla. Ministerstvo uzavrelo 15. marca zmluvu so spoločnosťou SOITRON o poskytovaní servisných služieb Service Level Agreement (SLA) pre sieťovú infraštruktúru rezortu spravodlivosti. Podľa centrálneho registra zmlúv je v celkovom objeme 3,629 milióna eur.

"Nové vedenie ministerstva spravodlivosti považuje za nevyhnutné sa s danou zmluvou, ako aj s ostatnými zmluvami, bližšie oboznámiť, vyhodnotiť ich a na základe toho zvážiť možnosti ďalšieho postupu," uviedol k zmluve Bubla.

Z doteraz známych skutočností podľa hovorcu ministerstva vyplýva, že cieľom zmluvy so spoločnosťou SOITRON je poskytovanie služieb technickej podpory a údržby sieťovej infraštruktúry rezortu spravodlivosti, teda zabezpečenie prevádzky rezortnej siete a sieťových prvkov ministerstva. "Sieťová infraštruktúra rezortu spravodlivosti pokrýva 54 okresných súdov, osem krajských súdov, Špecializovaný trestný súd, Ministerstvo spravodlivosti SR, Justičnú akadémiu a Inštitút vzdelávania MS SR," spresnil Bubla.

Doba platnosti zmluvy, ktorú podpísala vedúca služobného úradu Ľubomíra Kubišová, je 48 mesiacov. SOITRON získal zákazku na základe súťaže, ktorú Borecov rezort vyhlásil vlani v októbri. Hľadal dodávateľa, ktorý bude zabezpečovať odstránenie prevádzkových problémov, poskytovať služby umožňujúce bezkolízny chod a plnú funkčnosť a rozvoj informačného systému videokonferencií, IP telefónie a súvisiacej sieťovej infraštruktúry rezortu spravodlivosti. Výsledok súťaže, do ktorej prišli celkovo tri ponuky, bol vo vestníku verejného obstarávania uverejnený 21. marca.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu