Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Združenie sudcov vidí nádej v novej ministerke: Toto od nej očakávajú

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" (ZOJ) podporuje prevažnú väčšinu cieľov v justícii, na ktoré sa zameral Most-Híd, a preto od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) očakáva ich presadenie.

A to najmä tých, ktoré sú zamerané na efektivitu súdnictva. Tu hovoria o presnom rozdelení druhov rozhodovacej činnosti medzi sudcov a vyšších súdnych úradníkov a zjednotení výkazníctva súdov, aby sa dalo zistiť do akej miery sú reálne zaťažení a aké sú ich výkony. Čo sa týka dôveryhodnosti súdnictva ZOJ považuje za správne zabezpečiť plnú transparentnosť výberových a disciplinárnych konaní.

Rovnako by sa malo zmeniť hodnotenie sudcov cez tzv. hodnotiace senáty, zriadiť etická komisia či zmeniť spôsob výberu predsedov súdov. Podľa prezidentky ZOJ Kataríny Javorčíkovej by sa stabilita a korektný výkon súdnej moci nemala na druhej strane oslabovať bezdôvodným odoberaním platových náležitostí sudcov, ako sa to stalo v minulosti.

Okrem toho združenie vyzvalo vládu, aby upustila od presadzovanej novely zákona o sudcoch. ZOJ nesúhlasí s tým, aby sa bezpečnostné previerky sudcov vzťahovali na sudcov v priebehu výkonu ich funkcie, avšak nemá námietky k tomu, aby sa vykonávali u kandidátov vo výberových konaniach na nových sudcov.

Strane Most-Híd sa podarilo presadiť do programových priorít vlády na roky 2016 až 2020 veľkú väčšinu svojich priorít, ku ktorým patria aj opatrenia v oblasti justície. Vládna koalícia v zložení Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísala programové priority 15. marca. V nich sa zaviazala k zvýšeniu verejnej kontroly justície, od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov. Hovorí tiež o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade SR, zvýšení osobnej zodpovednosti za rozhodovanie sudcov či zavedení zásadných opatrení na zvýšenie efektívnosti súdov.

Viac o téme: Lucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu