Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Procházka zo Siete sľubuje zákaz schránkových firiem: Ako urobiť zo 100-tisíc pol milióna

Radoslav Procházka Zobraziť galériu (2)
Radoslav Procházka (Zdroj: sieť)

BRATISLAVA - Ak Smer odmieta vypočuť hlas vyše 107-tisíc ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu #SIETE za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a zákaz schránkových firiem, musí mu to podľa predsedu #SIETE Radoslava Procházku povedať aspoň pol milióna voličov.

„Dnes je nás viac ako stotisíc, a napriek tomu sa parlamentu musíme doprosovať, a ešte aj to márne. Piateho marca urobme z tých stotisíc pol milióna a nebudeme sa musieť nikomu prosiť. Jednoducho to urobíme. Vzali nám jednu cestu, vedľajšiu, tak s tým do parlamentu príďme po hlavnej,“ povedal dnes v záverečnej výzve voličom Procházka.

#SIEŤ na petíciu, predloženú do parlamentu, nedostala dodnes žiadnu odpoveď, hoci zákonná lehota na jej posúdenie uplynula už pred takmer mesiacom. Na zavedení hmotnej zodpovednosti a zákaze schránkových firiem však #SIEŤ trvá. Novej generácii verejnej služby už podľa  Procházku nemôže stačiť, že si politik po svojom pochybení presadne z ministerstva do parlamentu. Neexistuje totiž jediný dôvod, prečo by nemali niesť hmotnú zodpovednú ľudia, ktorí spravujú spoločné peniaze, ak ju raz nesú všetci zamestnanci, živnostníci i  podnikatelia.

Procházka zo Siete sľubuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sieť)

„Štát pod hrozbou trestného stíhania vyberá od ľudí peniaze na konkrétne účely – na zdravotníctvo, školstvo, cestnú infraštruktúru, súdy, úrady a plnenie svojich funkcií. Medzi tieto funkcie však nepatrí podpora luxusných koníčkov horných desaťtisíc. Veľa z tých peňazí ale zjavne slúži práve tomu. Ľudia, ktorí spravujú naše spoločné peniaze, musia vedieť, že každé euro, ktoré „stratia“, si budeme pýtať späť,“ zdôraznil Procházka.

Schránkové firmy sú podľa lídra #SIETE rozlezené vo verejnom priestore a rabujú, čo sa dá. Štátne zákazky, dotácie či stimuly vzbudzujú podozrenie, že existencia schránkovej firme vo vlastníckej štruktúre žiadateľa je podmienkou obchodného styku so Slovenskou republikou. „My presadíme, aby takáto schránka nebola podmienkou, ale prekážkou obchodného vzťahu so Slovenskou republikou,“ uzavrel Procházka.

Petíciu #Siete poslal Pellegrini do výboru, riešiť sa bude po voľbách

Petíciou o hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčení schránkových firiem z verejného priestoru, ktorú zorganizovala mimoparlamentná strana #Sieť, sa bude zaoberať Ústavnoprávny výbor NR SR. Rozhodnutie dnes podpísal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Potvrdil to šéf komunikácie NR SR Martin Dorčák.

Keďže petícia obsahuje viac ako 100.000 podpisov občanov, zákonodarný zbor sa ňou zaoberať musí. "O petícii bude výbor rokovať bez ohľadu na to, že bude nové volebné obdobie. Ak chceme, aby sa ňou výbor zaoberal dôstojne, tak si myslím, že bude najlepšie, keď o nej bude rokovať v novom zložení. Nepochybne bude aj úlohou pre nový parlament zaoberať sa tým, čoho sa občania v petícii dožadujú," povedal predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). Kým návrhy zákonov nemožno presúvať do nového volebného obdobia, pri petíciách takéto obmedzenie neplatí.

Petícia #Siete obsahuje po prekontrolovaní 105.398 platných podpisov, do parlamentu ju doručili v polovici decembra minulého roka. Strana ju spustila v júli 2015 s cieľom presadiť, aby osoby, ktoré vykonávajú funkciu vo verejnej správe, niesli osobnú hmotnú zodpovednosť za nimi spôsobenú škodu, ktorá vznikla občanom Slovenskej republiky. Má tiež za cieľ vylúčiť schránkové firmy z obchodovania so štátom a z účasti na štátnych zákazkách.

Viac o téme: Radoslav Procházka#SIEŤ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu