Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chcete hlasovať mimo svojho bydliska? Voličský preukaz sa dá osobne vybaviť do piatku

BRATISLAVA - Rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel Národnej rady SR na najbližšie štyri roky môže v sobotu 5. marca každý občan SR starší ako 18 rokov v mieste svojho bydliska, ale aj mimo neho.

Hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti môže každý, kto si vybaví hlasovací preukaz. Elektronicky sa to už nedá, každému voličovi osobne alebo ním splnomocnenej osobe hlasovací preukaz vydajú najneskôr v piatok 4. marca. Hlasovací preukaz sa dá vybaviť v úradných hodinách obce, kde má volič trvalé bydlisko.

Zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová povedala, že prípravy na voľby sú bezproblémové. Pripomenula, že predvolebná kampaň sa musí skončiť v stredu 2. marca o 24:00, keďže presne 48 hodín pred dňom volieb - 3. marca o 00:00 začne platiť predvolebné moratórium, ktoré trvá aj počas hlasovania až do jeho skončenia. Zároveň do 48 hodín pred začatím volieb, teda do 3. marca 07:00 môžu politické strany stiahnuť kandidačné listiny ako aj kandidátov z kandidátok alebo sa kandidáti môžu vzdať svojej kandidatúry. Doteraz sa kandidatúry vzdali piati a 17 kandidátov odvolali politické subjekty, ktoré ich nominovali. Štátna komisia pre voľby podľa Chmelovej zatiaľ nemá oficiálne informácie o stiahnutí kandidačnej listiny politickej strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník. Zoznamy kandidačných listín a kandidátov, ktorí sa ešte pred voľbami kandidatúry vzdali či ich odvolali, budú mať voliči k dispozícii v každej volebnej miestnosti. Dostupné sú aj na volebných webstránkach MV SR - http://www.minv.sk/?nr16_kandidati. Na kandidačných listinách bolo po ich zaregistrovaní vlani začiatkom decembra 2 914 kandidátov, z nich 719 žien a 2 195 mužov. 

Na vybavenie hlasovacieho preukazu potrebuje volič prísť osobne na obecný, miestny či mestský úrad, podľa svojho trvalého bydliska. Tu mu hlasovací preukaz vydajú na základe občianskeho preukazu bezodkladne. O vydanie hlasovacieho preukazu môže požiadať aj ním splnomocnená osoba. Žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu musí obsahovať údaje o voličovi, meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť a adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu). Ak volič v písomnej žiadosti uvedie, že hlasovací preukaz prevezme iná osoba, musí v žiadosti uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu. Formulár žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu možno nájsť na volebných webstránkach ministerstva vnútra - http://www.minv.sk/?nr16-preukaz. 

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo celkovo 20 275 Slovákov žijúcich v zahraničí. Z tohto počtu je 1 196 Slovákov, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí. Tí žiadali o voľbu poštou ministerstvo vnútra a z nich do dnešného dňa poslalo svoje hlasy 931. Návratné obálky sa však otvoria až po skončení hlasovania, teda v sobotu po 22:00. Počet Slovákov, ktorí využijú právo hlasovať poštou zo zahraničia bude známy až po voľbách, keďže návratné obálky musia byť Ministerstvu vnútra SR doručené najneskôr 4. marca. Rovnaké pravidlá platia aj v prípade voličov, občanov SR, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, ale v deň volieb budú v zahraničí. Tí z nich, čo využili svoje právo hlasovať poštou a teda oň požiadali obec, kde majú trvalý pobyt, posielajú návratné obálky na úrad obce, kde majú trvalý pobyt. 

Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najviac však o dve hodiny. Právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel v Národnej rade SR na najbližšie štyri roky má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. O hlasy voličov sa uchádza 23 politických subjektov, bez strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník ich bude 22. 

Viac o téme: Voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu