Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda schválila akčný plán: Do týchto regiónov sa nalejú milióny eur

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico

KEŽMAROK – Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila okrem iného aj akčný plán pre okres Kežmarok. Ide o prvý akčný plán, vychádzajúci zo zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov Slovenska, ktorý bol schválený ešte v závere minulého roka.

"Ľudia v kežmarskom okrese boli najlepšie pripravení rokovať s vládou, preto tu bol akčný plán na nasledujúcich päť rokov schválený ako prvý. Cieľom je znížiť nezamestnanosť, a to podporou vytvorenia 2000 pracovných miest, na čo sú pripravené financie aj inštitucionálne kroky. Na akčný plán v okrese Kežmarok bude použitých 52 miliónov eur, štyri milióny eur pôjdu okamžite zo štátneho rozpočtu ako regionálny príspevok štátu, 40 miliónov sú naplánované prostriedky z fondov Európskej únie a osem miliónov je predpokladaná spoluúčasť súkromného sektora,“ uviedol na tlačovej konferencii po skončení rokovania premiér Robert Fico (Smer-SD). Prvýkrát sa podľa neho spojili aktivity štátu s aktivitami regionálnej a miestnej samosprávy aj podnikateľov v regióne, a zároveň sa vytvoril právny rámec, ktorý tu doteraz nikdy nebol.

"Na základe oboch bodov, ktoré dnes mali vzťah k tomuto regiónu defacto okamžite bude uvoľnených päť miliónov eur, tri milióny v súvislosti s návštevou vlády a dva milióny v súvislosti s akčným plánom. To sú prostriedky, ktoré sú kryté v štátnom rozpočte," doplnil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Z hľadiska akčného plánu spomenul špecifikum tohto regiónu, kde vysoká nezamestnanosť má svoje znaky, a to je vysoký podiel ľudí so základným prípadne aj nižším ako základným vzdelaním.

Vláda schválila akčný plán:
Zobraziť galériu (4)

"Z tohto pohľadu je dôležité, aby sme sa sústredili aj na oblasť školstva a tu chcem len doplniť predsedu vlády, že začíname s predškolskými zariadeniami. Tu v kežmarskom okrese chceme dobudovať ďalších osem predškolských zariadení za 1,6 milióna eur, chceme pokračovať v rozširovaní kapacít základných škôl a dobudujeme ďalších 42 nových tried pre žiakov základných škôl za 1,2 milióna eur. Hovoríme tiež o vytvorení centra praktického vzdelávania a chceme podporiť aj vznik tzv. stredoškolského kampusu, čiže študentského mestečka v existujúcich kasárňach," vymenoval ďalšie z aktivít Kažimír. 

"Akčný plán je taký širší dokument, týka sa zákona o pomoc najmenej rozvinutým regiónom. My sme k tomu pristúpili zodpovedne a vycítili sme to ako šancu pozdvihnúť takýto zaostalejší región, kde nemáme infraštruktúru ani dostatok pracovných miest. Ja osobne vidím najväčší potenciál tvorby pracovných miest v tvorbe sociálnych alebo komunálnych podnikov, kde práve nezamestnaní získajú možnosť pracovať priamo pre mesto," konštatoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

V rámci akčného plánu pôjde v kežmarskom okrese o vytvorenie klastrov a sietí podnikateľov v kľúčových podnikateľských sektoroch. Financovať sa bude tiež podpora štyroch miestnych akčných skupín, ktoré by mali posilniť životaschopnosť malých podnikov na vidieku a domácu poľnohospodársku produkciu, čo si podľa premiéra vyžiada štyri milióny eur.

Vláda schválila akčný plán:
Zobraziť galériu (4)

"S finančnou čiastkou dva milióny eur v rokoch 2016 – 2018 budú môcť rátať aj začínajúci podnikatelia v rámci programu Spiš UP. Ďalej tu máme oblasť poľnohospodárstva, ide o podporu vzniku ôsmich fariem pre živočíšnu výrobu s orientáciou na mladých farmárov. V roku 2016 a 2017 sa na tento účel vynaloží 1,5 milióna eur. Na založenie nových fariem pre chov nosníc a modernizáciu technológií sa uvoľní celkovo 2,8 milióna eur," vymenoval ďalšie z podporených projektov Fico.

Podľa podpredsedu Prešovského samosprávneho kraja a primátora Spišskej Belej Štefana Bieľaka prichádzajú financie, ktoré budú systémovo riešiť problémy ako je nezamestnanosť a mohli by zlepš

Akčný plán pre okres Kežmarok sa použije ako model aj pre iné okresy

 Akčný plán rozvoja okresu Kežmarok, ktorý na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní schválila vláda, sa použije ako modelový aj pre iné okresy. "Chceme použiť práve tento akčný plán, schválený dnes v Kežmarku, ako modelový projekt, aby sme dali ostatným nejakú metodiku," uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).

Akčné plány priniesol vlani prijatý zákon o podpore najmenej rozvinutým okresom. V tom prvom sa predpokladajú celkové investície vo výške 52 miliónov eur, z toho 4 milióny eur ako príspevok zo štátneho rozpočtu, 40 miliónov eur z európskych fondov a minimálne 8 miliónov eur zo súkromných zdrojov. 

Vláda schválila akčný plán:
Zobraziť galériu (4)

Ďalšie okresy, ktoré okrem Kežmarku spadajú pod tento zákon, sú podľa premiéra Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Poltár, Rožňava, Veľký Krtíš, Trebišov, Svidník, Vranov nad Topľou, Sabinov a Sobrance. "Musím hovoriť podmienečne, pokiaľ budeme súčasťou novej vlády, tak garantujem, že vláda navštívi v určitom poradí prioritne tieto okresy a v každom okrese, podobne ako sme to urobili dnes v Kežmarku, schválime akčný plán na nasledujúcich päť rokov," avizoval. 

Zároveň pripustil možnosť rozšírenia pôsobnosti tohto zákona. "Spomínaný zákon je tak atraktívny, že keď som navštívil pred niekoľkými dňami okresy, ktoré pod neho nespadajú, pýtali sa ma, či sa nebude v budúcnosti hovoriť o prehodnotení kritérií, na základe ktorých môže okres spadnúť do mechanizmu tohto zákona. Ja som na to povedal, že ak sa nám tento zákon osvedčí, určite budeme uvažovať o zaradení ďalších okresov, aby sme pomohli pri vytváraní pracovných miest a celkovom rozvoji," dodal premiér.

Plnenie úloh akčného plánu bude podľa Fica kontrolovať tzv. akčná rada, ktorá dohliadne, či boli všetky úlohy prenesené do konkrétnych uznesení na jednotlivé rezorty. "To sa bude pravidelne, tak ako aj v iných prípadoch, kontrolovať," avizoval.

Hlavným cieľom akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok je zníženie nezamestnanosti a regionálneho rozdielu oproti celoštátnemu priemeru. Je predpoklad, že jeho realizáciou sa vytvorí 2000 pracovných miest, pričom má pozitívne ovplyvniť skupiny nových zamestnancov, ale aj zlepšiť postavenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. 

"Podľa odhadov zhruba polovicu nezamestnaných a vyše tri štvrtiny dlhodobo nezamestnaných tvoria Rómovia, vrátane komunít s viacgeneračnou chudobou," uvádza sa v materiáli. Odhaduje sa, že na zabezpečenie opatrení päťročného akčného plánu sa z verejných financií vynaloží okolo 44 miliónov eur. Už tento rok by malo ministerstvo dopravy poskytnúť okresu regionálny príspevok 2 milióny eur. Do roku 2020 sa táto suma vyšplhá na 4 milióny eur.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu