Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zázračný posun v kauze Matovičovho bieleho koňa: Bleskové vyšetrovanie na polícii!

Igor Matovič Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Igora Matoviča si kvôli kauze predaja podniku regionPRESS za 122 miliónov slovenských korún a zničeniu účtovníctva už posvietila aj polícia a vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia zo skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Okolnosti okolo kúpy firmy bielym koňom a zamestnancom Pavlom Vandákom by mal šéf OĽaNO objasniť na dnešnej tlačovej konferencii.

Skončí Fico za mrežami? Trestné oznámenie za zverejnené dokumenty, hrozí mu až 8 rokov!

Polícia sa zaoberá informáciami, ktoré o podnikaní opozičného politika Igora Matoviča zverejnil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Podľa stanoviska, ktoré poskytlo Prezídium Policajného zboru SR, koná vo veci od minulého týždňa.

Polícia vypočula Pavla Vandáka, na ktorého mal Matovič previesť svoju firmu regionPress deň pred daňovou kontrolou v roku 2008. „V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ uvádza sa v stanovisku. Bližšie informácie vzhľadom na štádium vyšetrovania nie je možné poskytnúť, doplnilo policajné prezídium.

Z čoho Fico obviňuje Matoviča

Podľa Roberta Fica Matovič fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti.

Zázračný posun v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad vlády)

V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za dobu jej existencie, teda roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere, Vandák to povedal daňovému úradu. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil. Predseda OĽaNO Igor Matovič všetky obvinenia premiéra odmietol, tvrdenia označil za lož a predsedu vlády za klamára.

Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Fico navyše povedal, že líder OĽaNO Igor Matovič klamal pri svojej reakcii na jeho obvinenia v dvoch zásadných otázkach. A to v tom, že povedal, že si nepamätá, či odstúpil od zmluvy s Pavlom Vandákom a aj v tom, že nedostal zvyšný milión korún z prevodu svojho podniku regionPRESS.

Vandák vypovedal na polícii už deň po zverejnení kauzy

Pavel Vandák popiera, že by dal účtovníctvo firmy do zberu a podľa neho ho zrejme zničil Igor Matovič sám. Vyplýva to z jeho výpovede pred Národnou protikorupčnou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry, kde vypovedal ako svedok. Zároveň povedal, že v roku 2008 podpisoval papiere, ktoré mu dával Matovič bez toho, aby vedel, o čo ide.

Vandák na polícii uviedol, že v auguste v roku 2008 ho Matovič zavolal do sídla firmy. Spoločne išli do suterénu budovy k stene s účtovníctvom. Išlo o krabice, kde boli napríklad pokladničné knihy. „Bolo tam spústu krabíc. Ja som to nosil aj dve – tri hodiny,“ povedal Vandák vypočúvajúcemu policajtovi s tým, že niektoré krabice sám uniesť nedokázal a preto mu s tým pomáhal sám Matovič. Ten mu prikázal, aby jednu z kôp, na ktorej boli krabice, zaniesol do auta Mercedes Vito. Keď všetko povynášal, išli aj s autom do obce Borová, kde to mali vyložiť. Pred obcou Matovič podľa Vandáka prikázal, aby zastavil. „Doniesol nejakú deku a zakryl s ňou všetko, čo bolo vo Vite tak, aby nebolo vidieť do okien, čo je tam,“ uviedol Vandák. Potom však Matovič podľa neho povedal, že do obce to nemôžu odniesť, pretože babky ešte nespia a vrátili sa do Trnavy. Kľúče od Vita si v noci podľa Vandáka zobral Matovič.

Pavel Vandák
Zobraziť galériu (5)
Pavel Vandák  (Zdroj: SITA)

Ráno auto na mieste, kde ho zaparkoval, nebolo. „Volal som Matovičovi a vravím mu, že Vito neni pred barákom. On mi len odsekol, že o to sa nestaraj a ani nečakal, čo mu poviem a vypol telefón,“ povedal Vandák. Neskôr mu mal Matovič zavolať, aby prišiel do Trnavska a spolu išli k notárovi. Matovič Vandákovi podľa jeho výpovede povedal iba to, že bude chodiť vymáhať pohľadávky. U notára Matovič vyťahoval z igelitky papiere, ktoré Vandák podpisoval tam, kde mu Matovič ukázal. Vtedy mu však žiadne papiere nedal, až neskôr. Vandák tvrdí, že vtedy Matovičovi veril, lebo vyrastali spolu od detstva a preto nešípil žiadny podvod. Vandák tiež vyšetrovateľovi tvrdil, že Matovič ho upozorňoval, že ho bude kontaktovať daňový úrad a preto sa musí naučiť nejaké veci.

„Začal ma poučovať o tom, že som dal účtovníctvo do zberu, že som nemal na neho skladové priestory a tak, že nemám peniaze na skladové priestory. Povedal mi, že aby som nedvíhal telefóny,“ povedal Vandák. Zároveň uviedol, že od Matoviča išiel na daňový úrad, kde zamestnankyni, ktorá ho čakala, odovzdal papiere. Tie mal od Matoviča, ale nevie, čo to bolo. Tesne pred záverečnou z daňového úradu išiel s Matovičom do banky, kde podpisoval, čo mu Matovič ukázal. Na druhý deň hneď ráno išli s Matovičom do banky znovu, kde zase niečo Vandák podpísal. Matovič mu zároveň sľúbil doživotnú rentu v jeho firme 1 500 eur. Dovtedy u neho zarábal 28 000 – 30 000 slovenských korún. Vandák sa stal po podpise zmluvy 14. augusta 2008 majiteľom podniku s účtom, na ktorom bolo viac ako 121 miliónov korún.

Vandák však tvrdí, že o tom nevedel a že nikdy toľko peňazí nemal. V tom čase mal navyše zablokované všetky svoje účty pre exekúciu. Vedomosť mal len o pohľadávkach, ktoré chcel vymáhať cez dražobnú a vymáhaciu spoločnosť. Zároveň pred vyšetrovateľom zdôraznil, že neprevzal od Matoviča žiadne účtovníctvo a ani sa nikdy nezaviazal, že mu ho bude opatrovať. „To účtovníctvo skončilo vo Vite a v živote som ho viac nevidel,“ konštatoval. Vyšetrovateľ sa ho tiež pýtal sa výdavkové doklady. Jeden vo výške viac ako 348-tisíc korún z roku 2008 a druhý na 5 000 eur z roku 2009. Vandák mu povedal, že nikdy takými peniazmi nedisponoval. Podpísal len to, čo mu dal Matovič.

Zázračný posun v kauze
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Matovič hovorí o politickom zneužití, Vandák sa pred svetom ukrýva

Matovič povedal pre agentúru SITA, že očakával tento scenár, pretože v týchto voľbách ide naozaj o veľa a niektorí ľudia sa nezastavia pred ničím. „Vyjadrenie Pavla Vandáka, bohužiaľ, obsahuje kopu výmyslov, lží a poloprávd a budem na ne, samozrejme, patrične reagovať. Je mi ľúto, že sa Vandák dal takto politicky zneužiť 25 dní pred voľbami. Praktiky Roberta Fica mi veľmi pripomínajú éru Vladimíra Mečiara,“ povedal Matovič, ktorý má mať dnes o pol 11-tej tlačovku na tému: Vyjadrenie k Ficovej rozprávke o bielom koňovi. Pôvodne sa mala uskutočniť ešte včera, ale bola preložená údajne kvôli chorobe šéfa OĽaNO.

"Ja už som poskytol informácie do médií, ja už sa k tomu nebudem vyjadrovať, lebo mi jej zle z toho všetkého. Ja som sa vyjadril, všetko je v zápisnici. Prosím vás, nechajte ma tak," povedal včera Vandák, ktorého telefonicky oslovila TV Markíza. Miesto pobytu, kde sa teraz nachádza, nechcel zverejniť, doma ho reportéri niekoľko dní nezastihli.

Viac o téme: Robert FicoIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu