Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH pozná jasného vinníka kritickej situácie v školstve a zdravotníctve: Smer zlyhal!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie KDH kriticky vníma situáciu v slovenskom školstve a zdravotníctve, pričom to považuje za výsledok odborného a politického zlyhania predstaviteľov strany Smer-SD. Vo vyhlásení to konštatujú líder KDH Ján Figeľ a predseda poslaneckého klubu hnutia Pavol Abrhan.

"Predstavitelia Smeru-SD svojou nečinnosťou alebo nekompetentnými rozhodnutiami oslabujú celkovú vážnosť a spoločenskú dôležitosť profesiám učiteľa a zdravotníckeho pracovníka. Pritom ide o kľúčové oblasti pre budúcnosť Slovenska, pre jeho celkovú silu, ľudský potenciál a životnú úroveň našej spoločnosti, rodín a jednotlivcov," tvrdia Figeľ a Abhran, podľa ktorých kvalita a dostupnosť zdravotných služieb, výchovy a vzdelávania za obdobie štyroch rokov poklesli. KDH to považuje za veľmi škodlivé.

"Vývoj potvrdzuje, že len stabilita vlády je pre Slovensko málo. Potrebujeme aj zodpovedné vládnutie, ktoré je službou spoločnému dobru, ktoré znamená aj odbornú schopnosť a politické odhodlanie prijímať potrebné, ozdravné opatrenia. Súčasné škodlivé smerovanie školstva a zdravotníctva treba zastaviť a zmeniť k lepšiemu," povedal Figeľ.

Podľa Abrhana je treba povedať, že učitelia a zdravotné sestry sa len dožadujú splnenia sľubov, ktoré im dali ministri na začiatku tohto volebného obdobia. Aj preto považuje ich požiadavky za opodstatnené. "Po druhé, je evidentné, že ministri školstva, ale i zdravotníctva absolútne nezvládajú svoje rezorty, čoho dôkazom je i nespokojnosť učiteľov a zdravotníckych pracovníkov, ale aj rodičov a pacientov," uviedol.

Figeľ doplnil, že premiér Robert Fico (Smer-SD) uteká od problémov a schováva sa pred učiteľmi a sestričkami na úrade vlády. "Odkazuje ich na príslušných ministrov, ale ani sám im neprejavil do budúcnosti dôveru a nezaradil ich na kandidátnu listinu svojej strany. Je zrejmé, že záväzky za stranu Smer-SD ministri Juraj Draxler (školstvo) a Viliam Čislák (zdravotníctvo) prijímať nemôžu, to môže urobiť len predseda vlády a strany. A preto by to mal byť on, kto prevezme zodpovednosť za svojich ministrov a rokuje s cieľom nájsť prijateľné riešenia a dohodu. Mal by byť chlap a riešiť problémy, ktoré svojou nečinnosťou alebo zlými rozhodnutiami spôsobili jeho ministri," odporučil Figeľ.

Abrhan je presvedčený, že tu už nejde len o učiteľov a sestričky, ale aj o občanov - o pacientov a všetkých rodičov, ktorí sa bez vlastnej viny dostávajú do prehlbujúcich sa problémov. "Napríklad nemajú komu zveriť v pondelok (25.1.) svoje deti namiesto školy na výchovu a vzdelávanie. Alebo nemajú istotu v kvalite a spoľahlivosti zdravotnej služby," uzavrel.

KDH teda chápe oprávnené očakávania a legitímne požiadavky učiteľov a zdravotných sestier. "Podporujeme konštruktívny vecný dialóg na rezortnej, parlamentnej a spoločenskej úrovni. Ponúkame riešenia, ktoré sú systémové a efektívne," dodal Figeľ.

Do štrajku, ktorým pohrozila od pondelka 25. januára Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), sa doteraz prihlásilo vyše 11.000 učiteľov z celého Slovenska. Dnes o 16.30 h ich bolo 11.437 zo 707 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je zhruba 89.000.

Viac o téme: Pavol AbrhanJán FigeľSmer-SDKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu