Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KDH kritizuje Fica kvôli učiteľom: Žiadne riešenia, len prázdne sľuby

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD za toto volebné obdobie podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana ukázal, že nemá pre učiteľov žiadne riešenia, a ponúka len prázdne sľuby. Ako povedal Abrhan dnes na tlačovej besede, prvýkrát sa to ukázalo pri platoch, keď v roku 2013 sľuboval Smer učiteľom platy na úrovni 1 100 eur, pričom nielenže to za štyri roky nesplnil, ale s tým nepočíta ani návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

 „Na učiteľoch záleží a aj pre tieto nesplnené sľuby som sa počas leta stretol so všetkými školskými odborovými zväzmi aj radovými učiteľmi na školách a pripravil som päťbodový plán na okamžité zlepšenie postavenia učiteľov v spoločnosti,“ povedal Abrhan.

Abrhan chce presadiť viaceré opatrenia, medzi ktoré patria nájomné štartovacie byty pre učiteľov, ochrana voči šikane, zahraničné stáže, poukazy na rekreačné pobyty a zvýšenie platov na priemer v národnom hospodárstve. „Zvyšovať platy učiteľom Smer zamietol, nájomné štartovacie byty pre učiteľov sme predložili na septembrovej schôdzi a poslanci za Smer to zamietli. Napriek tomu sa KDH nebude pozerať na nesplnené sľuby Smeru v školstve a predkladáme na novembrovú schôdzu ďalší návrh z nášho päťbodového plánu na zvýšenie statusu učiteľa, ktorý môže zabrániť šikane tých najohrozenejších učiteľov, ktorí sú tesne pred dôchodkovým vekom,“ povedal Abrhan. 

Podľa Abrhana na učiteľoch záleží a preto som znepokojený, že čoraz viac vychádzajú na povrch prípady šikany učiteľov. Povedal, že viacerí učitelia ho s týmto problémom oslovili. „Ministerstvo školstva toto trápenie učiteľov žiaľ dlhodobo ignoruje. V našom päťbodovom pláne na to myslíme a preto sme predložili návrh zmeny Zákonníka práce a novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve,“ povedal s tým, že ide o to, že ak učiteľ pracuje aspoň desať rokov na jednej škole a chýbajú mu tri alebo menej rokov do dôchodku, tak riaditeľ školy je povinný v prípade, že ho chce prepustiť, prerokovať tento návrh v rade školy. „Neberieme týmto kompetencie riaditeľovi, ale posilňujeme kompetencie rade školy, ktorá funguje aj ako kontrolný orgán. Ide o návrh, ktorý som prerokoval so všetkými odborovými zväzmi. Nevyžaduje si žiadne financie, iba vôľu pomôcť učiteľom. Som presvedčený, že na učiteľoch záleží a sám som zvedavý, či na nich záleží aj poslancom za Smer, ktorí ich už niekoľkokrát počas tohto volebného obdobia ignorovali.“ 

Viac o téme: Pavol Abrhan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu