Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blížiace sa voľby budú o budúcnosti Slovenska, tvrdí KDH

Ján Figeľ, predseda KDH
Ján Figeľ, predseda KDH (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentné voľby 5. marca 2016 budú o tom, či bude ďalej upadať školstvo a zdravotníctvo, rásť korupcia, zadlžovanie a populizmus, alebo prevládne zodpovednosť, spravodlivosť a odvaha k ozdravným opatreniam a rozumnej sociálnej politike. Myslí si to KDH, ktoré deň parlamentných volieb vníma ako čas dôležitých rozhodnutí občanov o budúcnosti našej krajiny.

"Rozhodnutia učiteľov, zdravotných sestier, živnostníkov a podnikateľov, zamestnancov a všetkých sociálnych skupín dajú odpoveď na otázku, aké bude Slovensko," reagovalo KDH na vyhlásenie termínu volieb, ktorý oznámil dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini. Hnutie pripomína, že vyrástlo z Novembra '89, zo zápasu o slobodu a demokraciu. "KDH ponúka občanom odhodlaných kandidátov a program ako cestu k spravodlivému a vyspelému Slovensku," doplnilo KDH.

Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 5. marca 2016. Dnes sa začne aj oficiálna volebná kampaň. Šéf parlamentu vyzval strany a hnutia, ktoré sa do nej zapoja, aby ju viedli slušne a korektne. Verí, že to môže zvýšiť volebnú účasť. Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb zapisovateľovi štátnej komisie (do 6.12.). Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR, čo bude dnes. Politické subjekty môžu na ňu minúť najviac tri milióny eur. Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Dá sa voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať môžeme v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste nášho trvalého bydliska. Potrebujeme na to však hlasovací preukaz.

Viac o téme: VoľbyKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu