Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Za Rašiho sa peniaze z eurofondov delili medzi paškovcov, vyhlásil Beblavý

(Zľava) Peter Žiga, Richard Raši a Robert Kaliňák
(Zľava) Peter Žiga, Richard Raši a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Milióny eur z eurofondov určené na rekonštrukciu polikliník a ambulancií si za pôsobenia ministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD) rozdelili najmä spoločnosti blízke Smeru-SD.

Na dnešnom brífingu na to upozornil nezaradený poslanec a podpredseda strany #Sieť Miroslav Beblavý. Prepojenie na skupinu, ktorú nazýva „paškovci“, mali podľa jeho slov traja zo štyroch úspešných žiadateľov. Do týchto zariadení putovalo za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) z európskych peňazí vyše 9,2 milióna eur.

Výzvu na čerpanie eurofondov vypísalo ministerstvo zdravotníctva v roku 2009. Z 30 uchádzačov uspeli štyria, z toho tri subjekty mali byť blízke "biznis skupine paškovcov". Na mestské a krajské zariadenia už peniaze neostali, poukázal Beblavý. Členom výberovej komisie bol okrem iného aj nový šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Vaďura. V komisii sedel za asociáciu štátnych nemocníc.

Vaďura hovorí, že bola poradným orgánom, pripomína, že v nej sedeli zástupcovia viacerých strán. Tvrdí, že peniaze z Operačného programu Zdravotníctvo jednoznačne smerovali do univerzitných, štátnych a župných nemocníc a polikliník.

 Vo výzve uspela prešovská poliklinika, ktorú v tom čase vlastnil manžel súčasnej šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Moniky Pažinkovej. Takmer 2,5 milióna mala poliklinika dostať napriek mimoriadnej ziskovosti. Napriek získaniu eurofondov nemocnica po 2,5 roku zmenila majiteľa, čo podľa Beblavého európske pravidlá neumožňujú.

Má preto hroziť, že vyplatené peniaze bude musieť Slovensko vrátiť. Beblavý dnes preto opätovne vyzval na Pažinkovej odvolanie. Ministerstvo na jeho výzvu nereagovalo. Podľa svojho hovorcu Petra Bublu sa odmieta podieľať na politickej kampani.

K Beblavému sa nechcela vyjadrovať ani Pažinková, jeho obvinenia označila cez hovorkyňu za nepotvrdené. "Tieto tvrdenia nemajú žiadny súvis s výkonom funkcie predsedníčky ÚDZS a sú súčasťou predvolebnej politickej kampane strany #Sieť," povedala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Druhou bola spoločnosť Edelma, prepojená s politickou nominantkou Smeru a dnešnou Pažinkovej podriadenou Annou Jurčišinovou. Na modernizáciu polikliniky na Spojovej ulici v Banskej Bystrici išlo viac ako 2,3 milióna eur. Jurčišinová kandidovala v komunálnych voľbách neúspešne za Smer-SD, je šéfkou pobočky ÚDZS v Košiciach i členkou jej celoštátnej správnej rady. Okrem toho, že je Pažinkovej podriadenou, má tak zároveň dozerať na kroky úradu pod jej vedením, podotkol Beblavý.

Spoločnosť Edelma nie je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a priestory prenajíma iným firmám a individuálnym lekárom. "Štát teda daroval pani Jurčišinovej 2,3 milióna euro na to, aby za ne opravila priestory a nakúpila prístroje a tie potom komerčne prenajímala tým, ktorí ich skutočne využívajú. Developeri nech sa zožerú od závisti, že taký kšeft ešte nikto predtým nevymyslel," povedal Beblavý. Poukázal tiež na to, že lekáreň v poliklinike prevádzkuje spoločnosť, ktorej konateľkou je Erika Bilá. Tá pôsobila v spoločnosti Medical Group SK známej z kauzy piešťanského CT.

Eurofondy vo výške takmer 2,2 milióna eur získala aj košická univerzitná nemocnica. "Ale aj tam sa Paškovci postarali o to, aby peniaze tiekli správnym smerom," skonštatoval Beblavý s tým, tender na rekonštrukciu a dodávku zdravotníckych zariadení vyhrala firma, ktorá vznikla až po zverejnení predbežného oznámenia o súťaži a nemala nič spoločné so zdravotníctvom.

Vo výberovej komisii sedeli synovec Pavla Pašku, Branislav, ďalej súčasný riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha, ako aj Richard Majca, ktorý neskôr pôsobil ako šéf košického dopravného podniku a Peter Hložný zo spoločnosti Pro-tender. Tá je známa z kauzy zmanipulovaného tendra na nový urgentný príjem v košickej nemocnici.

"Ako lekár si myslím, že pán Beblavý je patologický klamár," reagoval pre TASR bývalý šéf rezortu Raši. Na peniaze z eurofondov nemá podľa jeho slov minister dosah. "Nerozhoduje, kto fondy dostane alebo nie," zdôraznil s tým, že celý proces je komplikovaný a minister dáva nakoniec len podpis na zmluvu.

Poukázal tiež na to, že pri prerozdeľovaní peňazí neboli žiadne námietky, rovnako nepadli ani po skončení tohto procesu. "Nikto nenamietal akýkoľvek problém s prideľovaním eurofondov... Akékoľvek spájanie ministra s rozhodovaním o eurofondoch je číre klamstvo. Robí to pre osobný politický prospech," zhrnul Raši na margo Beblavého kritiky.

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že proces schvaľovania a prideľovania dotácií z europrojektov sa riadi prísnymi pravidlami a jeho súčasťou je aj viacstupňová kontrola. "Takýmto procesom prešli aj projekty, o ktorých hovoril poslanec Beblavý. Pri spomínaných projektoch bol v roku 2013 vykonaný vládny audit, rovnako audit Európskej komisie. Auditom neboli zistené nedostatky," zhrnul Bubla.

„Už v minulosti sa preukázalo, že tvrdenia, ktoré pán poslanec Beblavý predviedol, boli klamlivé a nezakladali sa na pravde. Preto nechajme veci prešetriť,“ zareagoval na tvrdenia opozičného politika premiér Robert Fico. Bližšie sa k nim pred ich prešetrením nechcel vyjadrovať. „Buďte kľudní, ja sa tomu nevyhnem. Ak jednoducho bude na čo reagovať, tak zareagujem,“ doplnil.

Viac o téme: Richard RašiRadoslav Procházka#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu