Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Maďari svoj návrh nepretlačili: Dvojjazyčné tabule na železničných staniciach nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na železničných staniciach a zastávkach sa nebudú nachádzať dvojjazyčné tabule. Plénum parlamentu dnes odmietlo novelu zákona o dráhach, cez ktorú sa to pokúšala presadiť opozičná strana Most-Híd.

Bugárovci chceli, aby Dopravný úrad zo zákona rozhodoval o umiestnení označenia železničnej stanice v jazyku národnostnej menšiny. Urobiť by to podľa strany musel vo všetkých obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostnej menšiny v úradnom styku a nachádza sa v nich železničná stanica. Zmena by sa mala týkať približne 144 obcí.

Ak by podľa Mosta-Híd dvojjazyčné tabule v parlamente prešli, nešlo by o zmenu názvu prevádzkovaných železničných staníc. "Ale o doplnkové označenie názvu obce v jazyku národnostnej menšiny," zdôraznila strana. Poslanci strany navrhovali, aby sa všetky náklady súvisiace s umiestnením dvojjazyčných tabúľ uhrádzali zo štátneho rozpočtu. Odhadli ich približne na 430.000 eur.

Poslanci nezrušili premlčaciu dobu pri sexuálnom zneužívaní 

Trestné stíhanie a výkon trestu za trestný čin sexuálneho zneužívania budú môcť byť naďalej premlčané. Poslanci v parlamente dnes nepodporili návrh novely Trestného zákona, ktorý mal premlčanie zrušiť. Predkladali ho poslanci OĽaNO Miroslav Kadúc a Eva Horváthová.

Premlčacia doba pri sexuálnom zneužívaní je v súčasnosti až do 20 rokov. Novela mala zároveň predĺžiť premlčanie trestného stíhania pri trestnom čine znásilnenia a trestnom čine sexuálneho násilia až do doby troch rokov po tom, ako osoba, na ktorej boli takéto trestné činy spáchané, dovŕši 18. rok svojho veku. Obyčajní chceli svojou právnou úpravou poskytnúť zadosťučinenie za utrpenie, poníženie, zásah do osobnostných práv a za negatívne dôsledky týchto trestných činov, ktoré často nenapraviteľne poznačujú celý život obete. Ich cieľom bolo tiež zníženie rizika recidívy závažných trestných činov voči detským obetiam.

Poslanci v návrhu pripomenuli, že viaceré členské štáty EÚ prijali vo vzťahu k obetiam sexuálneho zneužívania oveľa priaznivejšiu právnu úpravu, než v súčasnosti platí na Slovensku. "Vo Veľkej Británii sa sexuálne zneužívanie detí vôbec nepremlčiava. V Nemecku sa sexuálne zneužívanie môže premlčať až po 30 rokoch od dosiahnutia 21 rokov veku obete. V Českej republike sa do premlčacej doby nezapočítava doba, po ktorú obeť trestného činu obchodovania s ľuďmi alebo akéhokoľvek trestného činu proti ľudskej dôstojnosti v sexuálnej oblasti bola mladšia ako 18 rokov," argumentovali Obyčajní.

Zároveň zdôraznili, že obete sexuálneho zneužívania sa často odhodlajú k nahláseniu tohto závažného trestného činu až po uplynutí premlčacej doby, čo poskytuje priestor na to, aby jeho páchatelia zostali nepotrestaní. 

Viac o téme: NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu