Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SDKÚ: Za Ficovej vlády vzrastú živnostníkom odvody o 504 eur ročne

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za vlády Roberta Fica vzrastú podľa SDKÚ-DS minimálne odvody živnostníkov o 504 eur ročne. Ako povedal dnes predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, niekedy sa zdá, že byť živnostníkom na Slovensku je za trest.

„Stačí si spomenúť na kauzu Váhostav, pri ktorej prišli jednotliví živnostníci o desiatky tisíc eur za svoju vykonanú prácu. No ani štát k nim nie je milosrdný. Ako inak sa dá vnímať fakt, že od roku 2012 do roku 2016 im minimálne odvody vzrastú o 42 eur? Práve preto musíme zmeniť výpočet minimálnych odvodov v prospech živnostníkov,“ povedal Pavol Frešo.

Frešo upozornil, že v roku 2012 boli minimálne odvody živnostníkov, bez dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, vo výške 160,24 eura. Každoročným navyšovaním dosiahnu v roku 2016 výšku 202,26 eura. To znamená, že narastú o vyše 26 percent. Len pre porovnanie, priemerná mzda na Slovensku podľa ekonomických odhadov vzrastie od roku 2012 do roku 2016 len o niečo viac ako osem percent. Na budúci rok teda živnostník na minimálnych odvodoch zaplatí štátu o 504 eur viac, než zaplatil v roku 2012. 

Živnostníci sa podľa Freša navyše nemôžu spoliehať na mnohé výhody, ktoré majú zamestnanci. „Nemajú nárok na platenú dovolenku, nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, ak ochorejú a zaplatia odvody čo i len o deň neskôr, nedostanú nemocenské a navyše im hrozí pokuta. Je preto povinnosťou štátu, aby im nezvyšoval bremeno, ale práve naopak, vytváral vhodné a efektívne podmienky na prácu,“ zdôraznil. SDKÚ-DS navrhuje výpočet minimálnych odvodov nastaviť podľa skutočného aktuálneho hospodárskeho výsledku živnostníkov, ale aj podľa reálnych makroekonomických ukazovateľov – ako je to napríklad pri výpočte rastu dôchodkov.

KDH: Vláda Smeru parazitovala na zvýšenej DPH 

Vláda Smeru parazitovala podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na zvýšenej sadzbe DPH posledné tri roky a zabránila jej skoršiemu poklesu. Ako povedal dnes na tlačovej besede, sadzba DPH totiž mala klesnúť už od začiatku tohto roku. „Ponechanie 20-percentnej DPH tento rok prinesie vláde 235 miliónov eur. Tieto peniaze získala vláda na úkor ľudí,“ zdôraznil s tým, že zvýšenie DPH z 19 na 20 percent bolo daňou za grécke deficity prvej vlády Roberta Fica. „Išlo o dočasné zvýšenie DPH, za ktoré nesie vinu prvá vláda Fica. Fico v opozícii navrhoval zníženie DPH na 19 percent, ale keď sa dostal do vlády, na svoje návrhy zabudol,“ dodal

Parlament má dnes začať rokovať o návrhu novely zákony o DPH. Očakáva sa, že pozmeňujúcim návrhom k novele má vládny Smer znížiť DPH na vybrané potraviny z 20 na 10 percent. Zníženie DPH na vybrané potraviny je súčasťou druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Sociálny balík prijal snem Smeru-SD. 

KDH podľa podpredsedu strany Pavla Zajaca podporí viaceré návrhy sociálneho balíčka Smeru, ale bude ich chcieť aj vylepšiť. „Také isté návrhy sme totiž už predkladali. Jedným z takých opatrení je napríklad nižšia DPH na základné potraviny,“ povedal Zajac. KDH chce rozšírenie zníženia DPH na zdravé potraviny, ovocie, zeleninu, chlieb, mlieko, maslo, mäso a ryby. Za zdravé potraviny považuje tie, ktoré sú v nespracovanom stave. 

Poslanec NR SR Marián Radošovský zdôraznil, že pozmeňujúci návrh KDH k zníženej sadzbe na potraviny je návrhom pre zdravý rast občanov. „Ovocie a zelenina, mäso a ryby sú súčasťou zdravej stravy,“ povedal. 

Viac o téme: Robert FicoSmerKDHSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu