Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ficova vláda by mala preukázať solidaritu a veľkorysosť, uviedlo veľvyslanectvo USA

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri diskusiách Európanov o tom, ako najlepšie reagovať na krízu, by sa mali politici vyvarovať rétoriky, ktorá vyvoláva obavy a nedorozumenia a posilňuje extrémistov, ktorí sa snažia využiť krízu pre svoje vlastné ciele.

Uvádza sa to vo vyhlásení veľvyslanectva Spojených štátov amerických na Slovensku k migračnej kríze. Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, ambasáda preto žiada predstaviteľov vlády, aby zapojili do riešenia tých členov spoločnosti, ktorí na túto humanitárnu výzvu reagujú so súcitom a veľkorysosťou. "Očakávame konkrétne plány vlády, ktoré preukážu solidaritu s úsilím obyvateľov Slovenska, podieľajúcich sa na zaistení humanitárnych potrieb," dodalo veľvyslanectvo.

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, Spojené štáty vítajú úsilie Európskej únie nájsť komplexné a koordinované riešenie migračnej krízy, ktoré zaručí ochranu životov a dodržiavanie ľudských práv a zodpovedajúcich postupov pri preverovaní a registrácii. Udržanie jednoty pri riešení tohto problému je rozhodujúce, pretože iba zjednotená Európa má silu zabezpečiť mier a stabilitu v regióne aj mimo neho. 

Veľvyslanectvo USA tiež dodalo, že USA by v budúcom roku mali prijať 85-tisíc utečencov z celého sveta, vrátane 10-tisíc Sýrčanov. "Vážime si všetkých ľudí, ktorí sú solidárni s utečencami a Európou," uzavreli.

Viac o téme: UtečenciRobert FicoVeľvyslanectvo USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu