Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nečakaný úder na Islamský štát: Francúzsko podniká letecký útok na teroristov v Sýrii!

Francois Holland
Francois Holland (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/DAMASK - Francúzsko dnes zahájilo letecké údery na pozície organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. S odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Paríž údajne vykonal nálety na základe informácií získaných monitorovacími letmi nad Sýriou, ktoré prebiehali v uplynulých dvoch týždňoch. O nutnosti leteckých úderov proti IS v Sýrii hovoril prezident François Hollande už na začiatku septembra.

Francúzsko oznámilo, že letecké údery proti radikálom v Sýrii uskutočnila "v koordinácii s partnermi v regióne". Akcia potvrdzuje odhodlanie bojovať proti teroristickej hrozbe, ktorú IS predstavuje, uviedol vo vyhlásení úrad prezidenta. "Budeme útočiť kedykoľvek bude v stávke naša národná bezpečnosť," dodal Elyzejský palác. Podrobnosti o úderoch ale neoznámil.

Francúzsko sa v rámci koalície vedenej Spojenými štátmi doposiaľ podieľala iba na leteckých úderoch na pozície islamistov v Iraku, pretože sa obávala, že útoky v Sýrii by mohli vylepšiť pozíciu režimu prezidenta Bašára Asada. Na začiatku septembra otvorila však monitorovacie lety aj nad Sýriou. V polovici septembra Hollande uviedol, že údery proti IS budú nevyhnutné.   

Francúzska vojenská akcia sa uskutočnila krátko pred pondelkovým začiatkom hlavnej časti zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku, pred ktorým svoj príhovor prednesie aj Hollande. O boji proti IS bude podľa svetových agentúr hovoriť aj americký prezident Barack Obama. K jednote v boji proti radikálom z Islamského štátu chce v New Yorku vyzvať svetové spoločenstvo aj český prezident Miloš Zeman.     

Paríž zároveň k leteckým úderom pristúpil v čase množiacich sa informácií o zvyšujúcej sa ruskej aktivite v Sýrii. Moskva vraj Asadovmu režimu dodáva stíhacie lietadlá, bezpilotné stroje, tanky a vrtuľníky. V krajine už údajne pôsobí tiež minimálne 1700 ruských špecialistov. V Latakii na západe krajiny Rusko buduje základňu a ohlásilo aj manévre svojho námorníctva vo východnom Stredomorí. Jeho aktivity vyvolávajú značnú nervozitu u západných politikov.

Cameron údajne nie je proti tomu, aby Asad dočasnej zotrval pri moci 

Britský premiér David Cameron je otvorený tomu, aby sýrsky prezident Bašár Asad zostal pri moci, kým sa v Sýrii nevytvorí vláda národnej jednoty, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľník The Sunday Telegraph. Sýria na čele s Asadom nemá podľa Camerona "dlhodobú, stabilnú a pokojnú budúcnosť", konštatoval nedeľník, odvolávajúc sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády. Cameron však podľa neho nežiada odchod Asada počas tzv. prechodného obdobia.

Podľa Reuters britskí predstavitelia čoraz častejšie vybočujú z prístupu, ktorý majú najmä USA, že s Asadom nemožno komunikovať. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová už povedala, že je potrebné rozprávať sa s "mnohými aktérmi vrátane Asada". Predstavitelia nemeckej vlády však popreli, že by Merkelová podporila postoj Španielska alebo Rakúska, krajín, podľa ktorých by mohol Asad hrať úlohu v dočasnom riešení, ktoré zahŕňa aj pripojenie sa Sýrie k medzinárodnej koalícii v boji proti militantnej organizácii Islamský štát.

 

 

Viac o téme: FrancúzskoSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu