Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zeman podporil Ficov postoj k migrantom: Je odvážny a statočný

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Český prezident Miloš Zeman telefonoval slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, aby mu v súvislosti s odmietavým postojom k utečeneckým kvótam blahoželal k odvahe a statočnosti.

Informuje o tom na oficiálnej stránke Pražský hrad Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. "Prezident republiky vyslovil predsedovi vlády Slovenskej republiky svoju osobnú podporu," priblížil Ovčáček.

Fico po utorkovom (22.9.) hlasovaní ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120.000 utečencov z Talianska a Grécka do ďalších krajín únie vyhlásil, že SR sa bude proti tomuto rozhodnutiu brániť na Súdnom dvore v Luxemburgu. Premiér trvá na tom, že v boji proti povinným kvótam musíme byť dôslední. "Musíme využiť všetky možnosti, ktoré nám legislatíva umožňuje," uviedol.

Právne kroky v tejto súvislosti zvažovala aj Česká republika. Premiér Bohuslav Sobotka však pred summitom EÚ v stredu (23.9.) vyhlásil, že toto rozhodnutie jeho krajina nenapadne súdnou cestou, lebo nechce žalobami stupňovať napätie.

Sobotka zdôraznil, že v utorok schválené kvóty sa týkajú jednorazového prerozdelenia 120.000 utečencov. Česká republika v odpore voči nim neuspela, ale teraz sa podľa neho potrebuje sústrediť na boj proti trvalému relokačnému mechanizmu, ktorý chce zaviesť Európska komisia. "Keby sme sa zaradili po boku Slovenska a oznámili, že rozhodnutie EÚ nebudeme rešpektovať a podáme žalobu, tak by sme si výrazne sťažili boj proti mechanizmu," zdôraznil.

Maďarská vláda bude o systéme kvót iniciovať parlamentnú diskusiu. Pri nej sa chce oboznámiť so stanoviskami jednotlivých parlamentných strán o tejto otázke, a to ešte skôr, ako rozhodne o prípadnom súdnom napadnutí rozhodnutia o kvótach. Proti kvótam v utorok okrem Slovenska, Maďarska a Česka hlasovalo aj Rumunsko. Fínsko sa zdržalo.

Viac o téme: MigrantiRobert FicoMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu