Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Exdôstojníčku VSS Svrčekovú budú riešiť v priestupkovom konaní

Katarína Svrčeková
Katarína Svrčeková

BRATISLAVA - Prípad bývalej spravodajskej dôstojníčky Kataríny Svrčekovej v kauzu údajného úniku dokumentov z Vojenskej spravodajskej služby (VSS) postúpil Úrad špeciálnej prokuratúry do priestupkového konania. V prípade exriaditeľa vojenskej rozviedky Romana Mikulca, v rovnakej kauze, vyšetrovanie pokračuje, povedala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová. Návrh na obžalovanie oboch za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Úradu špeciálnej prokuratúry koncom marca.

Podľa polície v doposiaľ presne nezistenom období do 22. júna 2013 Roman Mikulec a Katarína Svrčeková údajne zbierali údaje, ktoré obsahovali skutočnosti utajované na ochranu záujmov Slovenskej republiky, označené stupňom utajenia Dôverné alebo Vyhradené. Polícia tvrdí, že dokumenty našla 22. júna 2013 v Slávičom údolí v Bratislave v tlačenej textovej forme a tiež aj na micro SD karte, a to pri prehliadke auta Romana Mikulca. Dva dni po tejto prehliadke prokuratúra oznámila, že dvojicu obvinili. Viac informácií vtedy Úrad špeciálnej prokuratúry poskytovať nechcel. Katarína Svrčeková, ktorá je v súčasnosti hovorkyňou politickej strany SaS, vtedy médiám poslala stanovisko, že s obavami a s veľkým znepokojením sledovala prácu policajtov, ako z kufra auta Romana Mikulca vytiahli igelitové vrece s neznámym obsahom, ktoré v ňom podľa jej vedomostí nemalo byť. 

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby odštartovala tajná správa, ktorá sa cez anonyma dostala do médií. V máji 2013 vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu. Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko (SaS) a VSS šéfoval Roman Mikulec. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra k žiadnemu tunelovaniu neprišlo. Ku kauze mal mimoriadnu schôdzu aj parlament. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu