Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SKOK!: Opozícia by sa nemala zúčastniť na voľbe šéfa NKÚ

Predseda strany SKOK! Juraj Miškov (v strede)
Predseda strany SKOK! Juraj Miškov (v strede) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Utorková voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa odohrá v réžii strany Smer-SD, ktorá nechce zvoliť skutočne nezávislého kandidáta opozície. Sú o tom presvedčení poslanci Slovenskej občianskej koalície (SKOK!) Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov. Preto chcú navrhnúť ostatným opozičným poslancom, aby sa opozícia, ako celok, nezúčastnila na utorkovej voľbe. Stanovisko strany SKOK! poskytla agentúre SITA Martina Medzayová z tlačového oddelenia strany.

„Ak opozícia nechce asistovať Robertovi Ficovi pri zvolení vlastného kandidáta strany Smer-SD na post šéfa NKÚ, na voľbe by sa nemala zúčastniť,“ tvrdí predseda strany Juraj Miškov. Podľa poslancov strany SKOK! hrozí, že poslanci za Smer-SD zvolia buď Karola Mitríka, alebo Henrietu Crkoňovú. „Ani pán Mitrík, ani pani Crkoňová nie sú kandidátmi opozície, len nominantmi troch jednotlivých poslancov,“ zdôraznil Miškov.

Strana upozorňuje, že predseda vlády Robert Fico tri roky tvrdil, že podporí len kandidáta na post šéfa NKÚ, ktorý bude mať podporu celej opozície. "Pod touto zámienkou odmietol niekoľko naozaj kvalitných kandidátov, napríklad Kamila Krnáča, autora najlepšieho protikorupčného programu na Slovensku," uvádza sa v stanovisku. Poslanci dodávajú, že po tom, ako sa takmer celá opozícia zhodla na Marošovi Žilinkovi, Pavol Frešo (SDKÚ-DS) navrhol Karola Mitríka a Štefan Kuffa (OĽaNO) spolu s Mariánom Kvasničkom (KDH) navrhli Henrietu Crkoňovú.

„Nejde o zlyhanie celej opozície, ale troch jednotlivých poslancov, ktorí sa rozhodli poslúžiť strane Smer,“ zdôraznil Chren. Podľa strany SKOK! je preto nominácia dvoch ďalších kandidátov iba dôsledkom "jasnej politickej korupcie strany Smer-SD s cieľom ďalej vytvárať dojem rozbitej a neschopnej opozície". Podľa strany je dôležité, aby na čele NKÚ stál vážený a odborne zdatný človek, ktorý vytvorí dostatočnú protiváhu vládnej moci, keďže NKÚ má ako jediný ústavné a zákonné kompetencie kontrolovať vládnu moc a zasahovať proti korupcii a zneužívaniu právomocí vládou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu