Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SKOK!: DPH by sa mala znížiť na všetky potraviny

Jozef Kollár a Juraj Miškov
Jozef Kollár a Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala znížiť na všetky potraviny a nielen na vybrané druhy, ako to navrhuje vládna strana Smer-SD. Konštatovali to zástupcovia strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) dnes na tlačovej konferencii, v rámci ktorej predstavili svoj sociálny balíček opatrení.

Ako uviedol člen strany Jozef Kollár, súčasťou riešení je okrem zníženia DPH na všetky potraviny aj zníženie sociálnych odvodov o dva percentuálne body, zníženie DPH na energie pre domácnosti a zrušenie koncesionárskych poplatkov. Spomínané návrhy, okrem zrušenia koncesionárskych poplatkov, chcú poslanci predložiť na júnovú schôdzu parlamentu. Balík opatrení z dielne strany SKOK! by mal ušetriť slovenským domácnostiam v priemere od 20 do 50 eur mesačne. 

Predkladanie sociálnych balíčkov vládnou stranou Smer-SD považuje SKOK! za dôkaz zlyhania vlády v oblasti sociálnej politiky. "Pokiaľ by vláda nezlyhávala v oblasti sociálnej politiky, žiadne sociálne balíčky by možno neboli potrebné," povedal líder strany SKOK Juraj Miškov. Opatrenia, ktoré predkladá strana, nie sú podľa jej zástupcov ani pravicové, ani ľavicové, nezvyšujú daňové či odvodové zaťaženie. "Sme presvedčení o tom, že musí skončiť hra na ľavicu a pravicu, pretože celé delenie na ľavicu a pravicu je iba obyčajný bluf. Riešenia treba deliť na dobré a zlé," podotkol Miškov. 

SKOK! chce prostredníctvom svojich poslancov v pléne tiež zabrániť plytvaniu potravín na Slovensku. "Na Slovensku obchody ročne zlikvidujú potraviny, ktoré sú zdraviu neškodné a stále kvalitné, za zhruba 30 miliónov eur," poznamenal člen Slovenskej občianskej koalície Martin Chren. Strana preto predloží do Národnej rady SR zákon, podľa ktorého by sa potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti mohli dať na charitatívne a sociálne účely. Ako doplnil Chren, zväčša ide o trvanlivé potraviny ako cestoviny, múka či cukrovinky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu