Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Novela zákona spôsobila, že ľudia budú u lekára platiť viac, tvrdí Frešo

49. schôdza Národnej rady SR, na snímke Pavol Frešo
49. schôdza Národnej rady SR, na snímke Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novela zákona o rozsahu verejného zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR začína generovať sivé poplatky u lekára, ktoré budú v konečnom dôsledku vyššie ako tie, ktoré stanovoval zákon. Uviedol to dnes predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo a svoje tvrdenie dokumentoval spolu s ďalšími zástupcami BSK na prípade, ktorý orgány kraja momentálne riešia.

Riaditeľka odboru zdravotníctva BSK Jana Ježíková informovala, že ide o prípad poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý síce sám nevyberá poplatky za objednanie pacienta, no robí tak prostredníctvom tretieho subjektu na báze dobrovoľného podpísania Dohody o spolupráci za poskytnutie zdravotnej starostlivosti, v rámci ktorej si objednáva určitý balík služieb. "Funguje to tak, že pacient prechádza cez recepciu, ktorá je externou spoločnosťou, a cez ňu sa objednáva ku konkrétnemu lekárovi," vysvetlila.

Priznala, že nevie, čo sa stane, ak pacient takúto dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nepodpíše, uviedla, že prípad a jeho okolnosti sú súčasťou kontroly, ktorú kraj vykonáva na základe vlastnej iniciatívy. V prípade však vidí formu podmienenia zdravotnej starostlivosti. "Pacient síce dohodu podpisuje dobrovoľne, no keďže je zdravotnícke zariadenie zmluvným zariadením a má zmluvy so zdravotnými poisťovňami, možno to chápať tak, že ak nebude súhlasiť s podpisom takejto dohody, je to určitý spôsob obmedzenia prístupu k zdravotnej starostlivosti," skonštatovala.

Záležitosť komplikuje podľa Ježíkovej aj nejednoznačnosť zákona, na základe ktorého nie je možné určiť súlad alebo nesúlad s právnym predpisom. "Aj samotné ministerstvo sa k prípadu vyjadrilo nejednoznačne, na jednej strane hovorí, že objednávanie cez externú spoločnosť nie je v poriadku, no ak sa tento poplatok nevyžaduje, môže byť tento poplatok legálny," informovala Ježíková.

"No ale zdvihnite ruku, kto si myslí, že to nie je poplatok, ktorým sa podmieňuje lekárska starostlivosť a uprednostňuje sa pacient," opýtal sa rečníckou otázkou Frešo. "A garantujem vám, že ak sa našiel takýto spôsob, takáto alternatíva voči zrušeným poplatkom, objavia sa aj ďalšie alternatívy, ako vyberať poplatky za lekársku starostlivosť," dodal. Frešo je presvedčený, že za tieto sivé, "dobrovoľné" poplatky pacient napokon zaplatí viac, ako doteraz platil za tie, ktoré zákon zrušil.

Frešo preto považuje za dôležité na podobné prípady poukazovať a dokumentovať na nich dosahy zlého zákona z dielne ministerstva zdravotníctva. "Ak takéto prípady už ministerstvo nepresvedčia, aby tento zákon opravilo, tak už potom neviem," povedal.

Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii upozorňuje, že legislatívne zmeny začali platiť iba nedávno. "Ak sa po náležitom období preukáže, že je potrebné daný predpis zmeniť, nebránime sa túto tému otvoriť," uviedol Peter Bubla z komunikačného odboru MZ SR. 

V súvislosti s podozrením, na ktoré dnes poukázali predstavitelia BSK, Bubla pripomenul, že na ministerstve sa už konali a aj budú konať pracovné stretnutia, ktoré prostredníctvom odborných konzultácií majú riešiť prípady z praxe, ku ktorým v súvislosti s novou legislatívou upravujúcou poplatky došlo.

"Legislatíva v každom prípade jasne hovorí, že poskytovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou. Teda v prípade, že pacient nezaplatí poplatok za prednostné vyšetrenie, poskytovateľ nemôže na tomto základe odmietnuť poskytnutie zdravotnej starostlivosti," uviedol hovorca rezortu zdravotníctva. Zároveň pripomenul, že do konca júna platí prechodné obdobie, v rámci ktorého môže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyberať poplatok za prednostné ošetrenie, ak mu takúto možnosť schválil VÚC.

Podľa nového systému a zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý nadobudol účinnosť 1. apríla, pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky budú zasielať samosprávnym krajom. Iné ako schválené poplatky nebudú môcť vyberať. Okrem poplatkov za administratívu sa zrušilo aj prednostné objednávanie sa na termíny.

BSK už od začiatku kritizoval fakt, že môže schváliť iba poplatky, ktoré sa budú vyberať, no nie ich výšku. Podľa BSK sa tak môže stať, že lekári z regiónov pristúpia ku kartelovým dohodám. Riaditeľ Úradu BSK a lekár Valerián Potičný takisto upozornil, že môže prísť k tomu, že lekári si môžu vytvoriť druhú ambulanciu, v ktorej budú ošetrovať samoplatcov. "To znamená, že za každý úkon, ktorý by bol za iných okolností platený zo zdravotného poistenia, si pacient zaplatí v plnej miere," vysvetlil. Zákon totiž umožňuje lekárovi odmietnuť ošetrenie pacienta, "ak by uzatvorením takejto dohody prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie".

Prezident SR Andrej Kiska novelu zákona opakovane nepodpísal, no keďže poslanci NR SR prelomili jeho veto, keď druhýkrát legislatívu schválili v pôvodnom znení, zmeny v poplatkoch sa stali účinné aj bez jeho podpisu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu