Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa Figeľa je vstup Mikuša do klubu KDH napĺňaním novej stratégie

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dohoda s bývalým podpredsedom SDKÚ-DS a nezaradeným poslancom parlamentu Jozefom Mikušom o vstupe do poslaneckého klubu KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa synergický krok, ktorý napĺňa novú stratégiu hnutia KDH plus. Ako povedal Figeľ dnes, vstup Jozefa Mikuša do klubu KDH v NR SR vidí v dvoch rovinách.

V politickej a odbornej. Prvou je zvýraznenie kresťanskodemokratickej alternatívy v súčasnom parlamente. "Je to prvé personálne plus a veľmi zrozumiteľné rozhodnutie v línii stratégie KDH plus. Na tejto stratégii pracujem s kolegami tak, aby mohla byť naplno predstavená a schválená na februárovom sneme hnutia v Nitre," povedal Figeľ.

Stratégia podľa Figeľa vychádza z presvedčenia, že Slovensko potrebuje akcieschopnú alternatívu voči korupcii, nezodpovednému hospodáreniu, nezamestnanosti a voči populizmu zľava i sprava. "Trieštenie a nové politicko-investičné pravicové projekty pomáhajú Smeru po nezaslúženom a neprimeranom víťazstve v roku 2012 dominovať v slovenskej politike,“ zdôraznil. Akcieschopnou, poctivou voči občanom a politicky udržateľnou alternatívou je podľa Figeľa strategická spolupráca politikov, odborníkov a osobností verejného života a občanov na báze spoločných hodnôt a programu. 

"Preto s takouto stratégiou na obdobie do volieb ako predseda KDH prichádzam. Aj preto vítam rozhodnutie Jozefa Mikuša. Nie je to len o navýšení počtu poslancov, ale o kvalitatívnej zmene a pridanej hodnote pre naše úsilie o spravodlivejší štát a solidárnejšiu spoločnosť na Slovensku," konštatoval. Zároveň dodal, že tento krok nie je o vstupe do hnutia, ale ani ho nevylučuje. 

„Nie je ani o kandidátke do budúcich volieb. Tento čas je dôležitý pre budovanie dôvery," vyhlásil. Súčasnosť podľa predsedu KDH neprejudikuje ani nevylučuje silnejšiu spoluprácu hnutia s novým členom klubu. "Predvolebné rozhodnutia budú prijímané na jeseň. A chceme ich robiť na báze dôvery, nie špekulácií alebo personálnej kombinatoriky," dodal. 

Podľa Figeľa je Mikuš skúsený a pracovitý politik a cez klub posilní profilovanie KDH ako hospodársko-sociálne kompetentnej strany. „A to je druhá a dôležitá rovina a prínos rozšírenia klubu. V prvých desaťročiach KDH nekládlo dostatočný dôraz na ekonomiku, na postavenie strednej vrstvy, na problémy živnostníkov a malých podnikateľov. V posledných rokoch sa však výrazne sústreďujeme na oblasti, ako sú zamestnanosť a podnikanie, verejné financie, doprava, energetika, rozvoj regiónov a cestovný ruch,“ povedal Figeľ. 

Poslanec NR SR Jozef Mikuš vstúpil v piatok do poslaneckého klubu KDH. Mikuš sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine SDKÚ-DS. Z nej vystúpil 12. decembra. Minulý rok sa vzdal aj postu podpredsedu SDKÚ-DS. Mikuš bol pôvodne členom KDH, spolu s Mikulášom Dzurindom však z hnutia odišiel, aby založili SDKÚ. Poslanecký klub KDH má s Mikušom 16 členov. Toľko mal aj na začiatku volebného obdobia. Potom však z hnutia odišiel Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský. KDH má po Smere-SD v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu