Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanec si potrpí na dodržiavanie tradícií: Pri vianočnom stole ich čaká špecialita z Oravy!

Malý Ľudovít Kaník Zobraziť galériu (3)
Malý Ľudovít Kaník (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Tradície nadovšetko! Na svoje zvyky si potrpia v rodine známeho poslanca, kde sa podávajú tradičné pokrmy z rôznych regiónov Slovenska. Tradície preniesol aj do vlastnej rodiny a okorenil ich jednou nezvyčajnou špecialitou z Oravy.

Reč je o rodine Ľudovíta Kaníka. Na tradície si veľmi potrpia a aj ich dodržiavajú. "U nás boli tradície vždy veľmi dôležité a stále tomu tak je. Naša štedrovečerná večera má mnoho chodov, lebo rodičia boli z rôznych regiónov Slovenska a každý priniesol to svoje. To pokračovalo, keď som sa oženil a aj manželka priniesla obohatenie k štedrovečernému stolu. Večeriame celá rodina spolu s našimi 3 dospelými deťmi, s rodičmi aj s bratovou rodinou," povedal pre Topky Ľudovít Kaník.

Poslanec si potrpí na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Všetko má u nich svoju postupnosť a význam. Štedrovečerné menu je pritom veľmi bohaté. "Po požehnaní a vinšovaní začíname oblátkami s medom a cesnakom. Potom ide kapustnica, po nej šošovicová hustá polievka, ďalej "bobaľky" s kapustou, tie sú vystriedané bobaľkami s makom a nakoniec kapor na prírodno, ale u nás bez zemiakového šalátu. Potom sa krájajú jabĺčka a ide sa na darčeky. Všetko má svoj význam. Pod obrus sa dávajú rybie šupiny a mince, aby sme boli bohatí, šošovica sa je, aby sme boli pekní, cesnak, aby sme boli zdraví, jabĺčka veštia, či budú všetci počas roka zdraví."

Na záver nám Kaník prezradil, že dodržiavajú aj otcovu špecialitu prenesenú z Oravy. "A ešte jednu špecialitu máme prenesenú z Oravy, odkiaľ je otec. Nikto počas večere nesmie položiť ruky alebo lakte na stôl, alebo oprieť sa o neho, lebo by bol po celý nasledujúci rok lenivý," zakončil Kaník netradičným zvykom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu