Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zeman Fica vyznamenal Radom Bieleho leva: Je to úplne iné, keď idú premiéri na futbal

Robert Fico preberal z rúk Miloša Zemana vysoké štátne vyznamenanie Rad bieleho leva. Zobraziť galériu (5)
Robert Fico preberal z rúk Miloša Zemana vysoké štátne vyznamenanie Rad bieleho leva. (Zdroj: TASR)

PRAHA – Oslavy 96. výročia vzniku niekdajšieho Československa vyvrcholili dnes na Pražskom hrade slávnostným aktom odovzdania vysokých štátnych vyznamenaní.

Predseda vlády SR Robert Fico si pri tejto príležitosti prevzal z rúk prezidenta ČR Miloša Zemana Rad Bieleho leva. Zaslúžil sa o skvelé česko-slovenské vzťahy, dokázal vybudovať silnú ľavicovú stranu zjednotením ľavicových prúdov v SR, uviedol okrem iného Miloš Zeman na adresu laureáta. Rovnaké ocenenie si prevzal v českej metropole aj bývalý rakúsky spolkový kancelár Franz Vranitzky.

Slovenský premiér Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Prezident ČR udelil celkove štyri Rady Bieleho leva, štyri Rady Tomáša Garrigua Masaryka, šesť medailí Za hrdinstvo a 19 medailí Za zásluhy. Medzi ocenenými Radom Tomáša Garrigua Masaryka boli napríklad aj šansonierka Hana Hegerová, ktorá sa však na slávnostnom akte nezúčastnila, in memoriam ocenený pesničkár Karel Kryl, ale aj slávny cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund.

Medaily za zásluhy si prevzali okrem iných aj signatár Charty 77 Zdeňek Jičínsky, speváčka, viacnásobná Zlatá slávica Lucie Bílá, filmári Filip Renč a Robert Sedláček, ale aj predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Slovenský premiér Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Fico: Rad blieleho leva je moje prvé vyznamenanie, veľmi si ho vážim

Zeman počas svojho prejavu uviedol, že Fico sa zaslúžil o skvelé česko-slovenské vzťahy. Vyzdvihol, že dokázal vybudovať silnú ľavicovú stranu zlúčením všetkých ľavicových prúdov na Slovensku. Slovenského premiéra nazval „vynikajúcim ľavicovým politikom“ a prirovnal ho k britskému premiérovi Winstonovi Churchilovi, ktorému bolo in memoriam udelené rovnaké vyznamenanie.

Slovenský premiér Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Fico po slávnostnom akte pre novinárov uviedol, že to je pre neho veľká pocta a váži si to. Vyznamenanie dostal podľa jeho slov po prvý krát v živote. „Vždy bez ohľadu na to, aká garnitúra politická bola na slovenskej alebo českej strane, ja som sa snažil o nielen také tie štandardné vzťahy medzi premiérmi, ale to boli doslova vždy vzťahy priateľské. A úplne inak vyzerá spolupráca medzi krajinami, ak premiéri majú k sebe bližšie, keď si dokážu zatelefonovať, vedia sa stretnúť aj neformálne, možno ísť spolu na futbal, aj také situácie boli,“ vysvetlil Fico. Povedal, že mal veľmi dobrý vzťah so všetkými šiestimi českými premiérmi, ktorých v svojom úrade zažil od roku 2006.

„Chcem jednoducho, aby aj moje správanie sa, a to čo sme vo vzájomných vzťahoch urobili, bolo príkladom, pre každého ďalšieho slovenského premiéra, alebo premiérku, že bez ohľadu na to, akej farby sme, či modrý, červený, zelený, žltí, tak tie vzťahy medzi Slovenskom a Českom musia vždy mať vysokú kvalitu,“ doplnil.

Slovenský premiér Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Na názory, ktoré sa opäť objavili na Slovensku, že by 28.október mal byť aj tu štátnym sviatkom, Fico zareagoval tým, že by to nebolo vhodné. „Nešiel by som do tejto polohy, pretože na Slovensku máme jeden z najväčších počtov štátnych sviatkov, ak to porovnáme aj s inými členskými štátmi Európskej únie,“ zdôvodnil.

Slovenský premiér by sa skôr venoval pripomenutiu mladej generácii, čo bolo Československo medzi prvou a druhou svetovou vojnou. „To bola naozaj moderná demokratická spoločnosť s vysokou životnou úrovňou,“ povedal. Osobitná pozornosť by sa potom podľa neho mala na Slovensku venovať oslavám 100 výročia vzniku ČSR o štyri roky.

Slovenský premiér Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Je to podľa neho dátum, ku ktorému by sa malo Slovensko intenzívnejšie prihlásiť a zapojiť. „Ak aj ja budem mať to šťastie, že aj v roku 2018 budem súčasťou politickej scény, tak určite sa postavím k tomu sviatku inak, ako to robíme teraz,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu