Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda schválila rozpočet, deficit má v budúcom roku klesnúť pod 2 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Deficit verejných financií by mal v budúcom roku predstavovať 1,98 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by sa mal postupne znižovať na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktorý dnes schválila vláda. Návrh teraz kabinet posiela do parlamentu a na posúdenie aj Európskej komisii (EK). V budúcom roku by mali celkové výdavky štátneho rozpočtu predstavovať sumu 16,6 miliardy eur, čo v porovnaní s rozpočtom na tento rok predstavuje pokles o vyše 756 miliónov eur. Celkové príjmy rozpočtu by mali dosiahnuť 14,2 miliardy eur.

Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu, verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP. V nasledujúcom roku by mal verejný dlh dosiahnuť úroveň 54,4 % HDP a od budúceho roka má klesať až k úrovni 51 % HDP v roku 2017. Štátny dlh bez vplyvu medzinárodných záväzkov sa udržuje pod úrovňou 50 % HDP.

Podľa odhadov rezortu financií slovenská ekonomika v tomto roku dosiahne rast 2,4 % a v roku 2015 mierne zrýchli na 2,6 %. "Pokračujúce zlepšovanie situácie na trhu práce povedie k stabilizácii rastu spotreby domácností. Na druhej strane, konsolidácia verejných financií nevyhnutná pre dodržanie rozpočtových cieľov povedie k výraznému poklesu spotreby verejnej správy," skonštatovalo MF SR s tým, že v rokoch 2016 a 2017 rast postupne zrýchli k 3,5 %.

Zamestnanosť by mala v roku 2015 stúpnuť o 0,4 %, pričom pozitívne sa bude podľa rezortu financií vyvíjať počet zamestnaných najmä v trhových službách a priemysle. "Miera nezamestnanosti klesne v roku 2015 na približne 13 % a jej poklesu bude napomáhať aj mierne zníženie počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva," predpokladá MF SR. Reálna mzda by mala  v nasledujúcom roku dosiahnuť tempo rastu na úrovni 2,1 %, čo bude v súlade s rastom produktivity.

Pri osobných výdavkoch rozpočet s valorizáciou platov členov vlády v rokoch 2015 až 2017 nepočíta. "Vzhľadom na ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti zostávajú platy členov SR rozpočtované na úrovni roka 2014," uviedlo ministerstvo. Návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2015 ďalej predpokladá, že verejný sektor bude zamestnávať zhruba 360.000 osôb. "Medziročné zvýšenie počtu zamestnancov o približne 16.000 osôb je výsledkom metodickej zmeny, v rámci ktorej dochádza k zaradeniu nových organizácii medzi subjekty verejnej správy," skonštatoval rezort financií s tým, že bez tohto vplyvu by v roku 2015 došlo k medziročnému poklesu zamestnanosti o 3.314 osôb.

Ministerstvo ďalej konštatuje, že návrh rozpočtu verejnej správy je vo výraznej miere ovplyvnený opatreniami vyplývajúcimi z ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Rozpočet verejnej správy na roky 2015 až 2017 na základe novej európskej metodiky po prvýkrát obsahuje aj nové subjekty, ktoré boli preradené do sektora verejnej správy.

Ide o Národnú diaľničnú spoločnosť, Železnice SR, dopravné podniky miest Bratislava, Košice, Banská Bystrica a Žilina, Agentúru pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov a Eximbanku. "Táto metodická zmena automaticky bez akýchkoľvek zásahov vlády do rozpočtovej politiky zvyšuje v roku 2015 úroveň konsolidovaných výdavkov verejnej správy oproti schválenému rozpočtu na rok 2014," upozornil rezort.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu