Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Košickú železničnú stanicu rekonštruujú: Bude krajšia ako bratislavská?

Takto by mala vyzerať košická železničná stanica po rekonštrukcii Zobraziť galériu (15)
Takto by mala vyzerať košická železničná stanica po rekonštrukcii (Zdroj: Foto: vizualizacie - spoločnosť Achiles s.r.o.)

KOŠICE – Železničná stanica v Košiciach sa mení k lepšiemu. Už teraz vidno, že získava novú modernejšiu tvár a i keď si cestujúci musia zvykať na to, že sa pracuje počas plnej prevádzky, výsledok bude stáť zato. Pozrite si vizualizácie ako bude železničná stanica vyzerať po dokončení.

Rekonštrukcia košickej železničnej stanice je rozdelená do 2 etáp . I. etapa revitalizácie železničnej stanice bola zahájená v decembri 2011. Odvtedy prešla rozsiahlou rekonštrukciou celá interiérová a časť exterierových prvkov príchodovej haly železničnej stanice. 

Už 20. októbra v pondelok, začnú s 2. etapou rekonštrukcie. Aj keď podstatná časť búracích prác už bola zrealizovaná v rámci 1.etapy, bude nevyhnutné pre zahájenie 2.etapy zbúrať železobetónové konštrukcie ktoré nevyhovujú zo statického hľadiska pre nadstavbu 2. a 3. podlažia  zo strany prednádražia. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do konca roka 2016.

„Prvá etapa revitalizovala priestory príchodovej haly železničnej stanice, kde bolo dobudované 3. nadzemné podlažie, došlo k výmene pôvodných okien zadnej fasády budovy (zo strany od 1. nástupišťa) vrátane zateplenia, bola zrealizovaná hydroizolácia strechy s osadením nových svetlíkov, nainštalovali sme nový evakuačný požiarny systém. Priamo v príchodovej hale boli osadené 3 nové eskalátory, došlo k úplnej obnove osvetlenia vrátane osadenia nových svetelných informačných a únikových piktogramov, výmene dlažby a zábradlí na 2. a 3. nadzemnom podlaží,“ informovala nás projektová manažérka Katarína Maňkošová zo spoločnosti Achiles, ktorá rekonštrukciu realizuje.

 „Účelom revitalizácie železničnej stanice Košice je modernizácia, ktorá umožní v novovytvorených priestoroch poskytnúť cestujúcim širšiu a kvalitnejšiu ponuku služieb.  Objekt „šošovky“, ktorý bude natočený jednou časťou do interiéru a druhou časťou bude presahovať ponad strechu 2 podlažia  bude symbolizovať abstrahovaný tvar historického gotického námestia Košíc. Na fasáde ďalej pribudne terasa na streche 2. podlažia a ďalší výťah. V objekte šošovky je plánovaná reštaurácia s terasou na streche 2. nadzemného podlažia,“ prezrádza K. Maňkošová.

(mik)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu